Premiér Sobotka se setkal se členy Italsko-české obchodní a průmyslové komory

09.11.2016 5:32

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v úterý 8. listopadu 2016 diskutoval se zástupci italských firem a institucí působících v České republice. Ekonomická spolupráce je klíčovým prvkem ve vztahu mezi oběma zeměmi. Vzájemný obchod se neustále rozvíjí a rok 2015 byl v tomto ohledu rekordním.

Premiér Sobotka se setkal se členy Italsko-české obchodní a průmyslové komory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Hospodářské vztahy mezi Českou republikou a Itálií se za poslední tři roky rozvíjí mimořádně dynamicky a rok 2015 byl dokonce rekordním, když vzájemný obchodní obrat poprvé překročil částku 10 miliard eur. Itálie je celosvětově naším šestým nejvýznamnějším obchodním partnerem a zaujímá 5. místo mezi největšími dovozci do České republiky. Itálie je také pro české firmy sedmou nejvýznamnější vývozní destinací s podílem 3,8 % na celkových vývozech.

„Itálii vnímáme jako důležitého obchodního partnera a zdrojovou zemi významných investic v naší republice, z nichž řada značek pro české občany za uplynulá léta zdomácněla. Velice oceňuji práci Italsko-české komory a její společensko-ekonomické aktivity, jež vytváří příležitosti pro nejrůznější formy česko-italské ekonomické spolupráce,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V minulém roce dosáhl příliv přímých italských investic hodnoty 2,6 miliard eur. Řada hospodářských sektorů v České republice, jako například automobilový průmysl, strojírenství, energetika, chemický a potravinářský průmysl, či finanční služby, prosperují mimo jiné i díky italským investicím. Ke všem těmto aktivitám napomáhá Italsko-česká obchodní a průmyslová komora, která letos slaví patnácté výročí působení v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.