Prezident Zeman: Nebyl by úplně špatný nápad vrátit se k efektivní tradici římských císařů

28.06.2017 9:17

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci u příležitosti návštěvy rakouského prezidenta:

Prezident Zeman: Nebyl by úplně špatný nápad vrátit se k efektivní tradici římských císařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové, vážený pane prezidente,

zjistili jsme, že máme mnoho společného. Prvním společným rysem je rok narození 1944. Zadruhé, a toho si zvláště cením, jsme oba kuřáci. Dokonce kuřáci, kterým se říká chain smoker neboli Kettenraucher. A teď přejděme k tomu, co mají společného naše dvě země.

Díky tomu, že jsme byli po staletí ve společném soustátí, máme například společné železniční budovy, máme společné školní budovy, ale co víc máme společnou v mnoha směrech i kulturu a v neposlední řadě také kuchyni, která je součástí kultury.

Hovořili jsme o mnoha oblastech spolupráce a soustředili jsme se především na spolupráci ekonomickou. Chtěl bych uvítat, že Rakousko je třetím největším investorem v České republice. V České republice působí tři tisíce osm set rakouských firem, zatím co v Rakousku pouze tři sta českých firem, kde bych jako příklad mohl zmínit třeba firmu Mitas a další, doufám, že to časem, pane prezidente, doženeme.

A zcela závěrem jsem panu prezidentovi poděkoval za velkou pomoc, kterou Rakousko poskytlo asi dvěma stům tisícům občanů, po sovětské okupaci Československa v roce 1968. Myslím si, že si to máme připomínat v rámci historického kontextu naší spolupráce. My jsme také připomínali s panem prezidentem Marii Terezii a její výročí a pane prezidente, já si málo pamatuji dějepisná data, ale panování Marie Terezie 1740 až 1780 se mně tak vrylo do paměti, že je to jedna z mála historických dat, která dokáži naprosto bezpečně reprodukovat.

Dovolte mi, abych Vás ještě jednou přivítal na Pražském hradě, sídle jak českých králů, tak ale i římských císařů jak Lucemburka Karla IV., tak Habsburka Rudolfa II. A občas, když sem přijede delegace z Evropské unie, tak říkám, když už jednou byla Praha centrem Evropy, tak by nebyl tak úplně špatný nápad přesunout opět sídlo Evropské unie z Bruselu do Prahy a vrátit se k efektivní tradici těchto císařů.

Miloš Zeman, prezident republiky, Praha, 27. června 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…