Prezident Zeman: Pana Miloše Formana si hluboce vážím nejen já a celý český národ, ale i celý svět

17.04.2018 22:10

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal v úterý dne 17. dubna 2018 kondolenční telegram Martině Formanové, vdově po režisérovi Miloši Formanovi.

Prezident Zeman: Pana Miloše Formana si hluboce vážím nejen já a celý český národ, ale i celý svět
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážená paní Formanová,

s hlubokým zármutkem jsem se dozvěděl o skonu Vašeho manžela. Dovolte mi, abych Vám i celé Vaší rodině vyjádřil upřímnou soustrast.

Pana Miloše Formana si hluboce vážím nejen já a celý český národ, ale i celý svět. Miloš Forman, jehož osobně považuji za největšího českého režiséra vůbec, ve svém díle i vlastní osobnosti reflektoval univerzální charakteristiky člověka a světa. Jeho filmy poukazují na občas komickou, občas tragickou roli a sílu „obyčejného člověka“ i génia. Ačkoli některá byla sžíravě kritická, je zřejmé, že jeho díla byla točena s láskou.

Pan Miloš Forman rozpornost a paradoxy nejnovější historie i soudobého světa ztělesňoval i svým vlastním životem. Ten je příběhem člověka, který neusíná na vavřínech, ale dává přednost výzvě, nevzdává se při neúspěchu, ale pracuje – často ve ztížených podmínkách emigrace – na budoucím úspěchu, a který přesto, že citlivě vnímá vnitřní a vnější komplikovanost dneška, si život dokáže vesele užívat.

Miloš Forman nadále zůstane velkým umělcem a hrdým, příkladným člověkem. Česká republika jej pyšně považuje za svého. Dovolte mi tedy, prosím, ještě jednou, abych vyslovil svoji lítost nad ztrátou, která Vás i nás všechny postihla.

S úctou

Miloš Zeman
Prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.