Prezident Zeman: Po schodech se jde snadno nahoru, těžko dolů. A občas si po těch schodech vyměníme pozice

01.03.2017 21:29

Projev prezidenta republiky při setkání se členy Zastupitelstva Karlovarského kraje a starosty měst a obcí Karlovarského kraje

Prezident Zeman: Po schodech se jde snadno nahoru, těžko dolů. A občas si po těch schodech vyměníme pozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážená a milá paní hejtmanko,

především bych Vám chtěl blahopřát a to dokonce dvakrát. Zaprvé ke zvolení do funkce hejtmanky a zadruhé ke zvolení do funkce předsedkyně Asociace krajů. A protože jsem byl v čele tehdy nejsilnější opoziční strany po pět let, a potom čtyři roky předsedou vlády, mohu říci, že znám politiku z obou stran mince. Být v opozici je o něco volnější, ale být ve vládě je zase rizikovější, protože když uděláte nějaké chybné rozhodnutí, tak vám to voliči v příštím volebním období zatraceně spočítají.

Takže chtěl bych proto pozdravit, jak vládní, tak opoziční krajské zastupitele a jak jsem říkal, když jsem sem přicházel, po schodech se jde snadno nahoru a těžko dolů. A občas si po těch schodech vyměníme své pozice, a já bych tedy přál jak vládní koalici v Karlovarském kraji, tak opozici, hodně úspěchů v jejich práci.

Prezident může samozřejmě přijet do libovolného kraje s úsměvem a říkat, "to jsem rád, že vás vidím", a zase odjet. Ale i když prezident nemá ty kompetence jako premiér, přeci jenom může kraji alespoň částečně, možná drobně, pomoci.

Vzpomínám si, že když jsem byl premiérem, tak dva kraje dohromady, Ústecký a Karlovarský, dostaly patnáct miliard korun, a já vám bohužel nemohu jako prezident dát dalších patnáct miliard, ledaže byste změnili ústavu a dali prezidentovi více kompetencí, což je ostatně docela zajímavá myšlenka. Ale v každém případě bych rád uvedl několik témat, jimiž jsem se zabýval a rád bych se s vámi poradil, co s těmito tématy udělat.

Tak začnu tím tématem zdánlivě nejméně důležitým, ale hodně symbolickým. Je ostudou jakéhokoli kraje mít na svém území nejzadluženější obec v republice, což jsou v případě Karlovarského kraje Prameny. Já jsem si pozval paní starostku na Hrad, a protože jsem považován za agenta Vladimira Putina, i když Putin o tom ještě neví, tak jsem si pozval i ruského podnikatele, a ten do mých rukou odevzdal dopis, kde se zavazuje této obci asi k dvaceti milionové investici do stáčírny minerálních vod. Je to samozřejmě maličkost, ale trochu mě zamrzelo, že když jsem to sdělil bývalému hejtmanovi panu Havlovi, tak mě informoval, že tuto spolupráci s tímto podnikatelem minulé krajské zastupitelstvo zamítlo. Dvacet milionů, já vím, že to není závratná částka, ale peříčko k peříčku a je z toho peřina.

Trochu důležitější je Kyselka. Shodou okolností Karel Muzikář starší organizuje taková setkání osobností, a jednou se mi do hledáčku ve skupině asi tak dvaceti lidí dostala osobnost, která se jmenuje Pasquale a je to vlastník firmy Mattoni. Dali jsme se do řeči, já jsem mu samozřejmě vyčetl, že nechává ty svoje domy chátrat. On se poněkud rozvášnil a uzavřeli jsme dohodu před asi dvaceti svědky. Jeho část dohody zní, že nechá na své náklady Kyselku opravit. Moje část dohody zní, že já tam přijdu a přestřihnu pásku. Já si myslím, že na tom vyděláme všichni a zejména ten, kdo na tom vydělá, je Karlovarský kraj. Takže to je bod číslo dvě.

Bod číslo tři. Nejsem, přátelé, jenom agent Vladimira Putina. Jsem také čínský agent, a abych nezapomněl, začínám se zvolna stávat americkým agentem. Takže já mám dojem, že mně ještě chybí několik zemí. Izrael už mezi nimi je, izraelský agent určitě jsem, tak ještě se nějaká země najde.

Protože jsem tedy čínský agent, a mimochodem teď už v květnu potřetí pojedu do Číny, tak  mám samozřejmě zájem na tom, aby se také rozvíjely čínské investice, a aby sem jezdili jak čínští turisté, tak čínští pacienti. Jak dobře víte, tak zatím se podařilo vybudovat tři přímé linky mezi třemi čínskými městy a Prahou. Pro srovnání Vídeň má pouze jednu takovou linku. A protože Číňané utrácejí ještě více než Rusové, a to je co říci, tak je rozumná naděje na příliv. Karlovarské letiště má asi o čtyřicet procent nižší počet cestujících, než mělo před tím, ale na druhé straně šedesát dva procent cestujících v Karlovarském kraji jsou cizinci a celkový počet návštěvníků se, zaplať pánbůh, zvyšuje asi o patnáct procent. Takže máme rozumnou naději a teď se o tom budeme bavit s odborníky na cestovní ruch, že když zvýšíme počet čínských turistů, tak že prospějeme blahobytu Karlovarského kraje a konec konců i zvýšení životní úrovně, která je zde opravdu nejnižší, i když roste o pět procent.

Poslední dvě poznámky, které bych rád řekl. Jsem si vědom toho, že od roku 2009 klesá počet obyvatel Karlovarského kraje. Chceme-li tento pokles zastavit, musíme vytvořit nové pracovní příležitosti, přinést nové investice, ne jenom do cestovního ruchu, ale třeba i v Sokolově, v Chebu, ale i tady v Karlových Varech se nabízejí velmi zajímavé investice se stovkami nových pracovních míst. Chceme-li podnítit cestovní ruch, nemůžeme si dovolit, abychom nechali naše památky chátrat. Chtěl bych poděkovat těm, kdo pečují o hrad Hartenberg a vynadat těm, kteří se, jako primátor Kulhánek, nestarají o Císařské lázně. Takže jsem ocenil, že Karlovarský kraj se nakonec rozhodl, že Císařské lázně opraví ve vlastní režii.

A zcela poslední věta. Každý politik má svoji utkvělou ideu. Mojí utkvělou ideou mimo jiné je otevírat v každém kraji hospice, což se mně už v několika krajích podařilo. Protože vím, že vy tady máte jenom hospic v Nejdku, ale vážím si úsilí vedení Chebu, aby byl vybudován kamenný hospic, tak protože prezident opravdu může dělat jenom o něco málo více než přestřihovat ty pásky, a tím vydírat ty investory, tak slibuji, že pokud otevřete v Chebu nový hospic a pozvete mě, rád k vám přijedu.

Přeji vám všechno dobré, přeji vám, aby se vám dařilo a abyste se nenechali otrávit nikým, především pak novináři.

Děkuji za vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident republiky, Karlovy Vary, 1. března 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…