Primátor Charvát: Porozumět jazyku hostitelské země a naučit se ho je primární

09.02.2020 10:53

Pardubice by díky projektu Ministerstva vnitra, jehož cílem je podpořit proces integrace dětí cizinců ve školách cestou individuální práce pedagogů, mohly získat dotaci ve výši zhruba 1,8 milionu korun.

Primátor Charvát: Porozumět jazyku hostitelské země a naučit se ho je primární
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Pardubic Martin Charvát (ANO)

Pokud město s žádostí uspěje, získá tak finance na pokrytí mezd spojených s doučováním a intenzivní výukou českého jazyka, ať už na jednotlivých školách nebo v rámci speciálního kurzu na ZŠ Závodu míru.

Počet cizinců ve městě, vzhledem k rozšiřování průmyslové zóny, stoupá. Vzhledem k tomu, že řada z nich se zde rozhodla usadit i se svými rodinami, roste také počet dětí v mateřských a základních školách. „Za posledních pět let se počet zahraničních pracovníků zvýšil a s tím souvisí i rostoucí počet dětí cizinců, v mateřských školách je za sledované období nárůst o 100 procent, ve školách dokonce o 140 procent. Tito žáci často naráží na jazykovou bariéru a neporozumění v rámci výuky, vliv zde mají i kulturní odlišnosti. Problém nastává také při komunikaci rodičů dětí s pedagogy. Díky projektu, o jehož podporu žádáme na Ministerstvu vnitra, budou mít školy k dispozici finanční prostředky nezbytné k tomu, aby mohly dětem cizinců poskytnout potřebnou intenzivnější výuku českého jazyka,“ popisuje náměstek primátora pro školství Jakub Rychtecký s tím, že počet cizinců v mateřských školách v současné době dosahuje výše 124, na základních školách je to pro změnu 293 žáků.

„Samosprávě města jde primárně o to, aby se cizinci, kteří ve městě pracují, i jejich rodinní příslušníci mohli zapojit do běžného života. Porozumět jazyku hostitelské země a naučit se ho je přitom naprosto primární. Otevírá se tak cesta k lepšímu vzdělání, sociálním kontaktům i porozumění kultuře a historii země,“ doplňuje primátor Martin Charvát.

Město na projektu ministerstva, jehož cílem je podpora integrace cizinců, spolupracovalo již v loňském roce a letos by v této spolupráci rádo pokračovalo. „Financemi z projektu bychom rádi podpořili především třídní učitele dětí cizinců, kteří se po skončení vyučování budou věnovat integraci dětí, doučování a výuce českého jazyka. Pro školou povinné děti je třídní učitel nejbližší osobou, která může pomoci s integrací do školního kolektivu a společnosti celkově. Třídní učitel pak také dokáže snadněji navázat kontakt s rodiči cizinci, zefektivní komunikaci například při řešení problémů a dětem se věnuje nad rámec své běžné pracovní náplně.

Do projektu se ve školním roce 2019/2020 zapojilo celkem pět pardubických základních škol - ZŠ Erno Košťála, ZŠ Závodu míru, ZŠ Benešovo náměstí, ZŠ Bratranců Veverkových a ZŠ Štefánikova, kde se tento model osvědčil a nyní jej chceme rozšířit také do MŠ Pastelka v Polabinách, MŠ Pardubice K Polabinám a MŠ Pardubice – Polabiny v ulici Mladých,“ informuje o fungování projektu náměstek Rychtecký a dodává, že v případě schválené žádosti o dotaci by se město na projektu podílelo částkou téměř 194 tisíc korun. Již několik let je pro děti cizinců navíc v Základní škole Závodu míru otevřen kurz českého jazyka, který je určen nejen pro tamější žáky, navštěvovat jej mohou i děti z ostatních základních škol zřizovaných městem.

Na integraci dětí cizinců ve školách se podílí také jeden z významných zaměstnavatelů zahraničních pracovníků, společnost Foxconn, která mezi výše zmíněnou pětici základních škol rozdělila částku 150 tisíc korun určenou na nákup výukových tabletů pro český jazyk, logopedických her a pomůcek na podporu rozvoje komunikace v češtině či dataprojektorů s ozvučením a plátnem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…