Primátor Hřib: Lidé stále dokážou rozeznat pravdu od lži

20.10.2019 11:24

Citace na facebookovém profilu z projevu pro Forum 2000

Primátor Hřib: Lidé stále dokážou rozeznat pravdu od lži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Zdálo se, že demokracie ve světě vítězí a že nakonec zvítězí všude. My, český národ, nadšeni nově získanou svobodou, jsme také věřili, že jakmile padne železná opona, svět se konečně stane lepším místem, přičemž svoboda bude vzkvétat a totalitní myšlení a jednání se stanou nepříjemnou minulostí.

Možná nás může omluvit nedostatek zkušeností, když jsme vnímali ochranu svobod, neustálé ohrožení demokracie nebo kultivaci veřejné sféry jako samozřejmé a nepřemýšleli jsme o jejich skutečném významu. Dnes už ale známe jejich opravdovou hodnotu. Vidíme, že lidé, kteří mají jasný cíl, odhodlání a podporu, lidé, kteří považují demokracii za anachronismus a svobodu za zbytečnou, začínají za neblahých okolností vyhrávat volby.

Přesto ale věřím, že hodnoty, na kterých je vybudovaná naše společnost, nejsou přežitkem. V Česku, ale také v ostatních částech světa můžeme vidět, že ne každý je pohlcen konzumem, ne každý rezignoval na svá politická a občanská práva, že lidé stále dokážou rozeznat pravdu od lži a také to, kdo má ze lží užitek. A jsou to především mladí lidé, kteří mě utvrzují v této víře a dodávají mi optimismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.