Primátor Hřib: Lidé stále dokážou rozeznat pravdu od lži

20.10.2019 11:24

Citace na facebookovém profilu z projevu pro Forum 2000

Primátor Hřib: Lidé stále dokážou rozeznat pravdu od lži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Zdálo se, že demokracie ve světě vítězí a že nakonec zvítězí všude. My, český národ, nadšeni nově získanou svobodou, jsme také věřili, že jakmile padne železná opona, svět se konečně stane lepším místem, přičemž svoboda bude vzkvétat a totalitní myšlení a jednání se stanou nepříjemnou minulostí.

Možná nás může omluvit nedostatek zkušeností, když jsme vnímali ochranu svobod, neustálé ohrožení demokracie nebo kultivaci veřejné sféry jako samozřejmé a nepřemýšleli jsme o jejich skutečném významu. Dnes už ale známe jejich opravdovou hodnotu. Vidíme, že lidé, kteří mají jasný cíl, odhodlání a podporu, lidé, kteří považují demokracii za anachronismus a svobodu za zbytečnou, začínají za neblahých okolností vyhrávat volby.

Přesto ale věřím, že hodnoty, na kterých je vybudovaná naše společnost, nejsou přežitkem. V Česku, ale také v ostatních částech světa můžeme vidět, že ne každý je pohlcen konzumem, ne každý rezignoval na svá politická a občanská práva, že lidé stále dokážou rozeznat pravdu od lži a také to, kdo má ze lží užitek. A jsou to především mladí lidé, kteří mě utvrzují v této víře a dodávají mi optimismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

15:14 Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k insolvenčnímu zákonu