Primátor Žbánek: Multifunkční hala nabídne využití pro všechny možné druhy sportů

16.01.2019 10:13

„Hala by měla vzniknout v Hynaisově ulici místo stávajícího zimního stadionu a zcela využít scelené území pozemků."

Primátor Žbánek: Multifunkční hala nabídne využití pro všechny možné druhy sportů
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Budoucí návrh počítá i se vznikem nové malé haly a parkovacím domem,“ informoval primátor. „Stav zimního stadionu dospěl do kritické fáze a my musíme zamezit dalšímu chátrání a zachránit ledovou plochu v Olomouci,“ vyzdvihl Mirek Žbánek.

Projekt nové haly z pera architekta Roberta Štefky z roku 2012 sloužil i jako podklad pro prezentaci při jednání primátora na Úřadě vlády ČR a při konzultaci s vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou. To se v Praze uskutečnilo 8. ledna. Nová hala už figuruje v seznamu projektů zařazených do Národního investičního plánu. „Podmínkou uskutečnění projektu je vícezdrojové financování. Aktuálně proto diskutujeme nad podobou finanční účasti státu, města a kraje. Projekt musíme pečlivě připravit, abychom obstáli a splnili všechna kritéria, která budou nastavena v dotačním titulu,“ oznámil radním primátor Žbánek.

„Aktuální jednání nad původním projektem generují řadu otázek. Jednou z nich je etapizace stavby a jeho rozvojová budoucnost, jinou, jak to bude se správou a provozem,“ nastínil primátor. „Projekt bude znamenat i vyvolané investice, jako je zajištění parkování a úprava veřejného prostoru, které si bude muset město zajistit samo,“ upozornil primátor.

Jednou z aktuálních priorit je oprava střechy. Ta může být využita i pro novou halu. „Pokud by se zvedla do roviny na úrovni třetího patra nové haly,“ poznamenal na jednání rady architekt Robert Štefka. Jeho projekt počítá se stávajícím rozsahem ledové plochy a současných tribun. Celkový provoz multifunkční haly je rozdělen na technickou a diváckou část. Hlavní vstup dvoranou by byl na úrovni prvního patra.

„Malá hala se v našem projektu nekryje s dnešní stopou, je posunutá blíž strojovně i velké hale,“ popsal dále architekt radním svůj projekt. V malé hale počítá například s průhlednými mantinely. Vlastní zázemí by měl mít v novém objektu každý typ a třída hokeje od „áčka“ po juniory. K tomu by byly navíc tělocvična a fit studio a především, malá hala by byla zázemím i pro letní aktivity či indoor dětské hřiště jako doplněk k plaveckému bazénu. Budoucí parkovací dům by se pak s halou propojil i v jednotlivých patrech.

Multifunkční hala nabízí využití pro všechny možné druhy sportů, i když hokej je v ní prioritou. „Do přípravy v rovině debat týkajících se budoucího využití nové haly chceme zapojit i Univerzitu Palackého,“ avizoval primátor. Zrovna tak může nová hala fungovat jako koncertní sál. „O podobných projektech uvažuje například Brno nebo Jihlava. V Olomouci jsme však s přípravou nejdále, ujistil mě premiér,“ doplnil primátor Žbánek s tím, že by se nová hala mohla zařadit k prestižním projektům na úrovni celé ČR.

Pokud vše dobře půjde, lze odhadovat, že stavební povolení by nová hala na místě dnešního zimního stadionu mohla získat v řádu měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.