Primátorka Palkovská: Frýdecká ulice se zazelená díky společnému projektu města a huti

30.04.2020 10:45

Rušná Frýdecká ulice v Třinci se nově zazelená. Letos se její klima zlepší díky nové výsadbě stromů a pestrobarevné květy jí dodají na kráse. A to díky společnému projektu statutárního města Třince a Třineckých železáren.

Primátorka Palkovská: Frýdecká ulice se zazelená díky společnému projektu města a huti
Foto: archiv starostky
Popisek: Třinecká starostka Věra Palkovská

„Frýdecká ulice je ovlivněna hustotou dopravy a blízkostí průmyslového areálu, je hlavním dopravním přivaděčem na silnici I/11. Zeleň potřebuje jako sůl,“ říká primátorka města Věra Palkovská. Ale právě sůl ze zimního posypu proti namrzání původní zeleň zcela zdecimovala. Proto se město spolu s železárnami pustili do společného díla a náklady i na následnou péči si rozdělili přesně napůl.

„Každý rok se snažíme najít nejméně jeden společný projekt, který zlepší prostředí města, k němuž huť neodmyslitelně patří 180 let. Letošní obměna zeleně Frýdeckou ulici rozhodně zvelebí, a navíc díky vzrostlým stromům pomůže pohlcovat prašnost z dopravy i z haldy, kterou nyní rekultivujeme a postupně odtěžujeme,“ míní generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Není to první společný projekt s městem, stromů i parků už bylo ve městě vysazeno společným silami hned několik.

„Naše vzájemné úsilí o zlepšení životního prostředí je v Česku vnímáno jako příklad dobré praxe a je přínosem především pro místní obyvatele. Řada projektů by bez vzájemné podpory neměla šanci na úspěch. Proto se snažíme vždy najít společnou řeč a vážím si toho, že se nám to už léta daří,“ podotýká primátorka.

Obměna zeleně na Frýdecké ulici byla nutná. Průzkum půdy prokázal zvýšené koncentrace solí a dalších látek, a přestože nepřekročily hodnoty dle vyhlášky, intenzivní zasolování v zimních měsících a zvýšená prašnost z dopravy díky odtěžování haldy se na zeleni podepsaly.

Součástí projektu byla proto výměna zeminy, odstranění 12 stromů a osazení odolnými druhy dřevin. Novou alej tak tvoří platany dosahující výšky 20 až 30 metrů, jejichž velké listy prachové částice zachytí, a zároveň jde o stromy, které posypovou sůl tolerují. Dalším druhem jsou jasany, dorůstající výšky 15 až 20 metrů s širokou korunou a listy, které na podzim ulici zbarví červeno-purpurově.

Keřové výsadby nahradí bílé, růžové a červené růže, na jaře pod stromy rozkvetou cibuloviny, záhony zpestří například krokusy a okrasné česneky, v létě pak letničko trvalkový záhon plný květin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sehnalová (SOCDEM): Dosud není území celé ČR leteckou záchrankou pokryto rovnoměrně

13:02 Sehnalová (SOCDEM): Dosud není území celé ČR leteckou záchrankou pokryto rovnoměrně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k letecké záchrance.