Prokop (ANO): Zasedání zastupitelstva Prahy 11 zablokovala ztráta dalšího pirátského zastupitele

17.04.2021 22:57

Česká pirátská strana stihla za uplynulé dva roky přijít v Praze 11 už o čtyři zastupitele z devíti, kteří byli v roce 2018 zvoleni.

Prokop (ANO): Zasedání zastupitelstva Prahy 11 zablokovala ztráta dalšího pirátského zastupitele
Foto: ANO 2011
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO 2011

Na zasedání zastupitelstva městské části Praha 11 tak složila slib nová pirátská zastupitelka Ing. Michaela Al-Ali Poláková, po němž měla podepsat koaliční smlouvu a připojit se tím k programovému prohlášení stávající rady, složené ze zástupců České pirátské strany, hnutí ANO 2011, TOP 09-STAN a ODS.

K překvapení všech koaličních zastupitelů se však i přes veškeré předchozí ujišťování starostou městské části Jiřího Dohnala nová zastupitelka odmítla ke koalici připojit. Zastupitelský klub hnutí ANO, který má v zastupitelstvu dlouhodobě sedm zástupců, naplno pracujících jak ve výborech a komisích, tak v radě a zastupitelstvu, se tímto cítí kolegy z řad České pirátské strany podveden, neboť její představitelé do poslední chvíle tvrdili, že nová zastupitelka koaliční smlouvu podepíše.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Z původních devíti pirátských koaličních zastupitelů navíc zůstalo pouze sedm, což je stejný počet, jakým disponuje i hnutí ANO. V této souvislosti je přitom nutné dodat, že ani sedm zastupitelů není v případě Pirátů jistých, neboť pan zastupitel Michal Veselský (předseda Strany zelených, kandidující v posledních komunálních volbách za Českou pirátskou stranu, často hlasuje v rozporu s koalicí. Česká pirátská strana má přitom v Praze 11 čtyři uvolněné zastupitele a post starosty, kteří stojí městskou část v součtu bezmála pět milionů korun ročně. Hnutí ANO má oproti tomu od počátku koaliční spolupráce jen dva uvolněné zastupitele.

Tento významný a neustále se stupňující početní rozpor bereme jako zásadní překážku v další koaliční spolupráci.

Do programu navíc Piráti ještě navrhli v rozporu s koaliční smlouvou mé odvolání z pozice místostarosty Prahy 11. Asi jako poslední zoufalý tah, kterým se pokusili přebít svoje vlastní problémy se svými zastupiteli, s řízením svých gescí.

Proto jsme se všemi kolegy požádali o přerušení zasedání zastupitelstva, a to až do doby, než Piráti vzniklý problém v koalici vyřeší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…