Prouza (ČSSD): Přesídlení unijních agentur do České republiky je prestižní záležitostí

19.01.2017 10:42

Ve středu 18. ledna se ve Strakově akademii uskutečnilo čtvrté jednání Pracovní skupiny pro otázku vystoupení Velké Británie z Evropské unie a pro řešení otázek spojených s budoucím směřováním EU. Pod vedením státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy se zástupci ministerstev a sociálních a hospodářských partnerů věnovali především tématu přesídlení unijních agentur do ČR.

Prouza (ČSSD): Přesídlení unijních agentur do České republiky je prestižní záležitostí
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Ačkoliv vyjednávání o brexitu ještě nezačala a EU stále čeká na notifikaci ze strany britské vlády, otázka přesídlení agentur EU v souvislosti s brexitem je velmi živým tématem. Některé členské státy již vyjádřily svůj zájem na získání agentur, které nyní sídlí v Londýně.

Členové pracovní skupiny se již dříve shodli, že pro ČR připadá v úvahu přemístění dvou agentur, a to Evropské lékové agentury (EMA) a Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Záměr kandidovat na přesídlení jedné z nich schválila vláda v prosinci loňského roku a uložila pracovní skupině pro brexit a reformu EU, aby do konce prvního čtvrtletí letošního roku vypracovala materiál k jednotlivým aspektům naší kandidatury a nabídky České republiky. 

„Získání agentur EU, respektive jejich přesídlení do ČR, je prestižní záležitostí. Pro Českou republiku by z toho vyplývala řada pozitivních politických i ekonomických dopadů. V Praze už nyní sídlí Regulační úřad pro dohled nad globálními navigačními družicovými systémy, známý především díky řízení systému Galileo. Nejedná se tedy o novou zkušenost a je zřejmé, že ČR má agenturám co nabídnout. V boji o kandidaturu může využít nejen atraktivní polohy ve středu Evropy, ale i řadu dalších výhod,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Agentura EMA je významná především s ohledem ke své velikosti a charakteru aktivit. Výhodou agentury EBA pak je, že v ČR by bylo její sídlo mimo eurozónu, tedy byla by zachována integrita vnitřního trhu a udržení rovnováhy mezi členy bankovní unie a ostatními zeměmi EU. Pro ČR je to významné i s ohledem na její závazek do eurozóny v budoucnu vstoupit.

Tyto závěry předloží pracovní skupina vládě, která by vnásledujících týdnech měla učinit rozhodnutí o konkrétní agentuře a přijmout nezbytná opatření související s kandidaturou.

Pracovní skupina se dnes zabývala také úterním projevem britské ministerské předsedkyně Theresy Mayové, v němž nastínila příklon Velké Británie k tzv. hard brexitu. Zároveň uvedla, že Velká Británie po odchodu z EU nebude usilovat o plném setrvání na vnitřním trhu, ale bude se chtít vydat cestou zóny volného obchodu. Na základě tohoto projevu a představených plánů dojde k aktualizaci přípravných pozic české vlády na březen, kdy by měla Velká Británie formálně zahájit jednání o vystoupení z EU. Česká republika bude společně s dalšími 26 členskými státy EU připravovat mandát pro vyjednavače Michela Barniera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

20:01 Mašek (ANO): V novele o návykových látkách je schován fakt o hygienách. Nepřípustné

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…