Rakušan (STAN): Stav veřejných financí v České republice je v naprosté devastaci

03.05.2021 19:58

Vláda nadále pokračuje v rozvratu veřejných financí. Uvádí to i ratingová agentura Moody`s

Rakušan (STAN): Stav veřejných financí v České republice je v naprosté devastaci
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Ratingová agentura Moody's ve své čerstvě zveřejněné zprávě kritizuje plán, který minulý týden schválila česká vláda jako „Konvergenční program 2021“ .

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí

Podle agentury Moody`s plánu chybí smysluplné návrhy fiskální konsolidace, což ohrožuje budoucí hodnocení úvěrové spolehlivosti. Česká vláda očekává, že v roce 2024 narazí na dluhovou brzdu na úrovni 55 procent HDP.

“Vládní plán není plánem konsolidace veřejných financí. Je to plán dalšího výrazného prohlubování celkového zadlužování České republiky. Je to plán, který vede ke snížení ratingu naší země a k dalšímu navýšení nákladů na obsluhu státního dluhu, které mohou snadno překonat částku 100 miliard ročně. Nejedná se o konsolidaci, ale o pokračování v rozvratu veřejných financí, který probíhá už několik let,” říká ekonomický expert hnutí STAN Věslav Michalik.

"Dlouhodobě upozorňujeme, že stav veřejných financí v České republice je v naprosté devastaci. O to více je alarmující, že vládní činitelé neprokazují jakoukoli ambici otočit kurs a pracovat na udržitelném hospodaření země. Pokud nedojde k výrazné změně a nezačneme s rozpočtem nakládat zodpovědně, můžeme na to v budoucnu tvrdě doplatit," dodává předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…