Ransdorf (KSČM): Další stadium krize

10.10.2013 11:30

Krize vstupuje do svého dalšího stadia. Nyní je jejím epicentrem EU. Ukázalo se, že v EU je dokonce více takzvaných toxických aktiv než v USA (1, 4 bil. USD), k tomu přistoupila krize veřejných rozpočtů, která postihuje hlavně jižní část EU.

Ransdorf (KSČM): Další stadium krize
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Ukázalo se, že není lhostejné, jakou oborovou strukturu ekonomika má. I Španělsko, které stavělo na turistickém ruchu, stavebnictví a službách, upadlo do potíží. V krizi mají uvedené obory problémy a nezaměstnanost činila před volbami 21,9% aktivní populace a v sektoru mladých do 25 let dokonce 42,9%. Dnes už jsou tato čísla vyšší, 25% u celé populace, u mladých podle některých průzkumů až 53%. Výhodou Itálie jsou zatím silné komerční banky s dostatkem primárních zdrojů a Itálie zatím nejlépe prodává své dluhopisy. Účinně pomáhá ECB, která potichu skupuje dluhopisy problémových zemí. Řecko doplácí na špatnou kvalitu pracovní síly, do které žádná z vlád neinvestovala, na nízkou míru přidané hodnoty vlastních produktů a na špatnou oborovou strukturu ekonomiky.

Navíc probíhá otevřená válka Američanů proti euru, americká strategie rozmělňování dluhu skrytou inflací má naději jen tehdy, nebude-li za dolar náhrada. Euro získalo od roku 1999 ve světových zásobách valut 8,5 procentního bodu navíc (jeho podíl dnes činí 27%), dolar za stejné období ztratil 10 procentních bodů. Američané pokračují v praxi minulých let, americkou ekonomiku řídí v podstatě Clintonovi a do jisté míry i Bushovi lidé. Jeden příklad za všechny: celková peněžní masa M 3 (nejširší peníze) činila v březnu 2006 10 276  mld. USD, ale kapitalizace fondů činila v roce 2010 (už po nástupu krize) 19 tis. mld. USD, tedy prakticky dvojnásobek. Podíváme li se blíže na strukturu kapitalizace, zjistíme, že deriváty hrají nadále obrovskou roli. Američané přelévají problémy peněz (oživení amerického automobilového průmyslu je omezený a zatím málo přesvědčivý signál, stejně jako náznaky návratu zpracovatelských výrob do USA), využívají takzvaných globálních nerovnováh (Robert Mundell), ale pak je nesmí ohrožovat konkurence eura.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
Ze stejných důvodů má například Rusko zájem na podpoře eura. Američané se snaží svrhnout Putina a Rusové na oplátku stáhli 100 mld. USD  ČLR, která deklarovala, že by spíše preferovala SDR (special drawing rights), v zásadě také stojí na straně obránců eura. Rusko sice plynule snižuje podíl dluhu na svém HDP (dnes už jen 7%), ale změny na světovém energetickém trhu ho poškodily. Ropa a plyn tvoří dnes už 70% exportu a tak se výhled růstu HDP snížil na 1, 8 %. Pozice Ruska do budoucna bude hodně záviset na tom, zda zaberou ambiciózní federální programy podporující špičkové technologie.

Diskuse o paktu rozpočtové stability navázala na debatu o šesti zprávách k tzv. e-governance, kde se rýsovaly fronty kolem eurobondů. Eurobondy mají smysl za přesně vymezených podmínek u projektů vědy a výzkumu, jakož i velkých infrastrukturních projektů, podobně jako americké federální bondy. Nejsilnější stát v EU, Německo je ovšem proti eurobondům, bojí jejich zneužití.

Krize obnažila slabá místa současné podoby evropského integračního projektu, především podceňování růstu produktivních sil, ignorování potřebných investic do člověka. Ty ekonomiky, které do lidského kapitálu investují, zejména severské ekonomiky, vzdorují krizi nejlépe. To je cesta z krize, nikoliv podbízení snižováním souhrnné daňové kvóty nebo napodobování asijského přístupu k pracovní síle. Investice do vědy a výzkumu, do lidského kapitálu, co nejrychlejší nastartování další dlouhé Kondratěvovy vlny, to je cesta, kterou prosazujeme i my. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…