Richter: Trestní oznámení na Janu Černochovou a Alexandru Udženiju

04.10.2018 0:00

Starostka MČ Praha 2 Mgr. Jana Černochová a místostarostka za ODS a 1. místopředsedkyně ODS Ing. Alexandra Udženija zneužily na jednání Zastupitelstva MČ Praha 2 dne 17. září 2018 pravomoc veřejného činitele.

Richter: Trestní oznámení na Janu Černochovou a Alexandru Udženiju
Foto: Archiv Dana Richtera
Popisek: Dan Richter

V pondělí 24.9.2018 bylo podáno trestní oznámení na starostku MČ Praha 2 za ODS Mgr. Janu Černochovou, místostarostku za ODS a 1. místopředsedkyni ODS Ing. Alexandru Udženiju a dále na místostarostku Michaelu Mazancovou za spolek Občané za spokojené bydlení (OSB). Předmětem trestního oznámení je zneužití privatizace bytového fondu městské části Praha 2, když z procesu prodeje byl bez relevantních důvodů vyloučen k samostatnému projednání prodeje byt, jehož nájemcem je matka Ing. Richtera, zastupitele za spolek Občané za spokojené bydlení. Ten od roku 2010 během výkonu funkce předsedy finančního výboru úřadu MČ Praha 2 zjistil různá pochybení, na jejichž základě poté bylo zahájeno trestní řízení s bývalým starostou Prahy 2 za ODS Ing. Paluskou. V tomto trestním řízení Ing. Richter také vypovídal jako svědek. Později také upozorňoval na různé případy, kdy osoby příbuzensky či jinak svázané s vedením radnice Prahy 2, především z okruhu členů ODS, získávaly za výhodných podmínek v procesu privatizace atraktivní byty.

Navzdory původnímu záměru dokončit privatizaci bytového fondu do roku 2014 byl k privatizaci připraven dům, ve kterém užívá nájemní byt matka Ing. Richtera až letošního roku. Dne 17.9.2018 pak proběhlo zasedání zastupitelstva MČ Praha 2, na kterém byl zcela v rozporu s pravidly upravujícími proces prodeje a v rozporu s dalšími právními normami vyčleněn v rozporu s původním programem jednání k samostatnému projednání prodej bytu, k němuž svědčí právo nájmu matce Ing. Richtera. K takovému náhlému vyčlenění jediného bytu z projednávání, do kterého byl původně určen celý dům, došlo výhradně v tomto případě, zjevně zcela účelově a v záměru realizovat odplatu za opakované případy, kdy Ing. Richter odhalil nezákonné nebo přinejmenším nemorální jednání politiků působících na Praze 2 za ODS. Jedná se přitom o takové zneužití pravomoci úřední osoby, kterým je zcela veřejně vykonávána odplata za to, že jako předseda finančního výboru Ing. Richter řádně plnil své povinnosti a nehodlal se podílet na nekalých privatizačních praktikách. Matka Ing. Richtera se na jeho politických aktivitách nikterak nepodílela a splňuje veškeré požadavky pro účast v prodeji bytů dle vyhlášených pravidel.

Ing. Dan Richter

zastoupen

Davidem Vostárkem, advokátem

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.