Řihák: ROP využívají peníze z EU mnohem lépe než operační programy řízené státem

15.08.2013 10:13

Hejtman Řihák poklepal na základní kámen v jedné z deseti rekonstruovaných ulic v Příbrami.

Řihák: ROP využívají peníze z EU mnohem lépe než operační programy řízené státem
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Hejtman Řihák poklepal na základní kámen v jedné z deseti rekonstruovaných ulic v Příbrami

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák se ve středu 14. srpna 2013 zúčastnil slavnostního zahájení rekonstrukce místních komunikací v Příbrami. Spolu se starostou Příbrami a jeho zástupci hejtman Řihák symbolicky poklepal kladívkem na základní kámen budoucí opravené komunikace v ulici Čs. Armády. Na projekt s názvem „Rekonstrukce místních komunikací v Příbrami“ získalo Město Příbram dotaci ve výši přibližně 15,5 milionu korun z Regionálního operačního programu Střední Čechy (ROP SČ). Středočeská města si z výzvy na rekonstrukce silnic rozdělila celkem 200 milionů korun. V dotačním řízení vyhodnotila odborná komise žádost města Příbrami jako nejlepší. „Rekonstrukce silnic je jedna z nejdůležitějších aktivit, která je veřejností velmi pozitivně vnímána. Těší mě, že se Příbrami i nadále daří získávat dotace. Město se tak díky pomoci z Evropské unie neustále mění k lepšímu a vzkvétá. Mám radost, jak dobře lidem slouží například zdejší autobusové nádraží,“ připomněl hejtman Josef Řihák místo, na kterém se slavnostní zahájení konalo, a pokračoval: „také v tomto případě město Příbram úspěšně čerpalo peníze z dotace od Evropské unie.“

S pomocí evropských peněz se v Příbrami v době, kdy zde byl nynější hejtman Josef Řihák starostou, podařilo realizovat celou řadu dalších projektů. Například rekonstrukce náměstí TGM a 17. listopadu, zateplení domů s pečovatelskou službou a objektů základních škol, modernizace čistírny odpadních vod a další.

„ROP Střední Čechy vypisuje několik dalších výzev a jednáme rovněž o tom, aby nám vláda do regionálních programů přesunula další peníze, které by města a obce mohly využít na další veřejně prospěšné projekty. Regionální operační programy zatím byly schopny využít peníze z Evropské unie mnohem lépe, než řada operačních programů řízených státem. Proto se snažíme na poslední chvíli přesunout peníze do regionů, abychom je nemuseli vracet do Bruselu,“ doplnil hejtman Josef Řihák.

Na slavnostním zahájení rekonstrukce místních komunikací v Příbrami byl přítomen i ředitel úřadu Regionu soudržnosti ROP SČ Tomáš Novotný, který připomněl, že středočeský operační program byl kontrolory pověřenými ministerstvem financí ČR vyhodnocen jako jeden z nejlepších u nás. „Jsem rád, že si vláda uvědomila, jak jsou regionální operační programy prospěšné občanům a jedná s námi o přesunu peněz z méně úspěšných fondů. Chceme vypsat ještě další nové výzvy a to především do oblasti dopravní infrastruktury, ochrany životního prostředí a například i na rozšíření kapacit stávajících a výstavbu nových mateřských škol,“ řekl Tomáš Novotný.

Celkem bude v rámci projektu „Rekonstrukce místních komunikací v Příbrami“ opraveno 10 frekventovaných ulic. Práce by měly být hotovy do konce listopadu 2013. V průběhu staveb musí řidiči v Příbrami počítat s řadou uzavírek a dopravních omezení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.