Roithová: Eskalace násilí na Ukrajině si žádá rychlou a nediplomaticky přímou odpověď

22.02.2014 14:44

Zuzana Roithová k situaci na Ukrajině

Roithová: Eskalace násilí na Ukrajině si žádá rychlou a nediplomaticky přímou odpověď
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

"Organizovaná eskalace násilí na Ukrajině si žádá rychlou a nediplomaticky přímou odpověď. Musíme pomoci Ukrajincům rozhodovat o své budoucnosti v řádných demokratických volbách a ne v atmosféře násilí a nedůvěry. Pro tento cíl je potřeba jasně vykázat Rusko do patřičných mezí - Ukrajina nepatří do sféry vlivu ani EU ani Ruska, jak říká nehorázně ministr zahraničí Lavrov, ale Ukrajinců. Dále se musí okamžitě uplatnit sankce proti členům prezidenta Janukovyče a jeho nejbližšího kruhu - bez přístupu ke kontům a nemovitostem v západní Evropě ucítí potřebu jednat jinak než použitím hrubé síly. Aspoň takovýmto tlakem se Janukovyč musí přimět k ukončení zabíjení nevinných lidi - demonstrantů i policistů.

Považuji za důležité, aby se v tuto chvíli prostřednictvím všech médií dozvěděli velitelé policejních a bezpečnostních složek, že i jim hrozí soudy za vydávání rozkazů, které vedou k umírání lidí. Také český prezident by měl pochopit, že už nelze otálet s přehodnocením pozvání Janukovyče do Prahy. Má-li skutečně na prezidenta Ukrajiny jakýkoli sebemenší vliv, měl by od něj telefonicky požadovat, aby ustoupil od destabilizujících kroků a vrátil se k jednacímu stolu. Až po předčasných parlamentních a nejspíše i prezidentských volbách na Ukrajině by se měla konat návštěva ukrajinských představitelů v Praze.

Evropa si nesmí dovolit opakování scénáře krvavého rozpadu, jako se tak stalo v Jugoslávii a Moldavsku. Nyní nastává chvíle pro jednotný postup států Unie, která má svou diplomatickou a hospodářskou váhu. Evropská lidová strana tento postup vyžaduje a bude prosazovat. Je potřeba jednat rychle a nečekat, až se po konci olympijských her do situace plně zapojí ruská vláda za použití scénářů známých z Podněstří, Abcházie a Osetie.

Jenom tak bude mít demokracie, svoboda a vláda práva šanci na Ukrajině pevněji zapustit kořeny."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kdu.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.