Rokytka (KSČM): Záhady okolo bostonského atentátu pokračují

05.01.2015 8:36

V pondělí vypukne v Bostonu soudní proces, který hrozí smrtí Lee Harvey Oswalda moderní doby.

Rokytka (KSČM): Záhady okolo bostonského atentátu pokračují
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Výběrem poroty v pondělí oficiálně začne proces s Džocharem Carnajevem, který podle obžaloby předloni v dubnu spolu se svým bratrem Tamerlanem provedl teroristický útok na maraton v Bostonu.

Džocharovi v případě uznání viny hrozí trest smrti. Očekává se, že soud v Bostonu potrvá několik měsíců a že porotě může rozhodování zabrat několik týdnů. Při výbuchu nastražených trhavin zahynuli tři lidé, dalších více než 260 utrpělo zranění. Tamerlana po několika dnech na útěku policie prý při přestřelce zabila, Džochar byl vážně zraněn.

Obhajoba se opakovaně snažila začátek procesu odložit a jeho konání přesunout do Washingtonu. Carnajevovým právníkům se nakonec podařilo vyjednat pouze odklad, hlavní líčení mělo totiž původně začít již loni 3. listopadu. I lednový termín považuje obhajoba za příliš brzký, neboť  nemá dostatek času se připravit.

Obhajoba pochybuje o tom, zda se Džocharovi dostane v Bostonu spravedlivého a nestranného soudu, neboť porota by mohla být přímo ovlivněna teroristickým útokem. Soudy ale opakovaně tyto námitky odmítly. Nejnověji obhajoba tyto verdikty napadla ve středu, kdy podala příslušné odvolání. Odvolací soud ale v sobotu odvolání zamítl a výběr poroty v pondělí začne.

Džochar Carnajev, který vinu popírá a čin vnímá jako pomstu za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku, byl v souvislosti s útokem obviněn celkem ze tří desítek trestných činů. Podle obžaloby spolu s bratrem Tamerlanem 15. dubna 2013 v cíli mezinárodního maratonu umístil dvě podomácku vyrobené bomby z tlakových hrnců naplněných kuličkovými ložisky. Nálože byly ukryty v černých pytlích a umístěny v cílovém prostoru v odpadkových koších.

Maratonu se tehdy zúčastnilo na 27.000 lidí včetně 13 českých běžců, žádný z Čechů zraněn nebyl. Dalších půl milionu diváků běhu po celé trase přihlíželo. Proč si bratři vybrali maraton, není jasné. Maraton není významný vojenský či hospodářský cíl, například Islámský stát chce raději napadnout atomové elektrárny, přehrady, letiště, zbrojovky a další hodnotné cíle.

Ihned po atentátu zahájila policie rozsáhlé vyšetřování a brzy za strůjce útoku označila bratry čečenského původu Džochara a Tamerlana Carnajevovy, kteří v USA žili několik let a ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) své americké partnery upozorňovala na jejich teroristický potenciál s tím, že je FBI sledoval. Je proto docela záhadou, jak mohli bez jeho vědomí atentát provést navíc v době, kdy v Bostonu probíhalo protiteroristické cvičení.

Při útěku před uniformovanou policií pak bratři podle vyšetřovatelů zabili člena ostrahy Massachusettského technického institutu.

Po čtyřech dnech na útěku policie Tamerlana zabila při přestřelce a následující den dopadla Džochara s vážným střelným zraněním. Teta Tamerlana Carnajeva však  tvrdí, že na videozáznamu, na kterém se objevila policie zatýkající nezraněného nahého muže, je její synovec, což odporuje oficiální verzi, že Carnajev byl smrtelně zraněn během přestřelky, a naznačuje to, že mohl být zabit, až když byl ve vazbě.

Podle Tamerlanovy matky Zubejdy Carnajevy FBI „kontrolovala každý jeho krok.“ Následně bylo potvrzeno, že jak FBI, tak CIA koncem roku 2011 oba bratry připsaly na nejméně dva seznamy sledovaných teroristů. Proč nezasáhly je tedy opravdu velkou záhadou.

Jedno je však jisté: Tým bostonských pyrotechniků byl o přítomnosti bomb na trase maratonu zpraven předem a rovněž byl předem informován o umístění bomby v Kennedyho prezidentské knihovně.

Existují dvě racionální vysvětlení:

1) Někdo zavolal a vyhrožoval, že při této akci odpálí bombu, což je důvod, proč byl v terénu tým pyrotechniků.

2) Tým pyrotechniků provedl bombový atentát jako operaci pod falešnou vlajkou, aby bylo dosaženo politických cílů (vypuštění TSA do ulic, hodit to na oponenty, navýšit rozpočet pyrotechniků atd.).

Co se týká prvního vysvětlení: Pokud byla oznámena věrohodná hrozba, proč bostonská policie maraton nezrušila nebo se nepokusila varovat běžce před bezpečnostní hrozbou? Je jejich politikou umožňovat lidem vbíhat do masakru, před kterým již byli varováni?

K druhému vysvětlení: Existují všemožné důvody, proč by tým bostonských pyrotechniků bomby na trase maratonu rozmístil. Mohlo jít o cvičení, které se strašlivě zvrtlo (tj. nebyly plánovány žádné exploze, ale náhodně k nim došlo), nebo mohlo jít o záměrný pokus zterorizovat Američany a ospravedlnit ozbrojené agenty TSA v ulicích.

Vypadá to stále více jako naplánovaná událost, sloužící k ospravedlnění omezení zavedených TSA, shodují se analytici konspirací.

A navíc, policií zabitý údajný atentátník „věřil na kontrolu mysli podle projektu Majestic, což je způsob zlomení osobnosti a vytvoření alternativní osobnosti, s níž musí koexistovat,“ řekl Globe 67letý Donal Larkin, který s Tamerlanem navštěvoval bostonskou mešitu. „Můžete vyslat signál, frázi nebo gesto, a tu alternativní osobnost vyvolat a přimět ji udělat nějakou věc. Tamerlan si myslel, že mu to možná někdo udělal.“ Jeho matka k tomu řekla, že Carnajev se „cítil, jako by v něm žili dva lidé.“ CIA takovému programu říká MK -ULTRA.

Ten vedla Kancelář vědeckého zpravodajství, což vyšlo najevo v roce 1975 při vyšetřování Churchovy komise a Rockefellerovy komise. Veterán Victor Marchetti se 14 lety u CIA prohlašuje, že tento program pokračuje dál a zrušen nebyl.

Další údajnou obětí kontroly mysli byl i vrah Roberta Kennedyho Sirhan Sirhan.

Jak v roce 2005 hlásil londýnský Independent, důkazy silně naznačují, že Sirhan byl tzv. Mandžuským kandidátem, obětí kontroly mysli, která byla určena za předhozeného muže, jako pachatele této vraždy. Sirhana očití svědkové popisovali, že když tiskl kohoutek, vypadal, jako by byl ve stavu podobném transu.

„Neexistuje možnost, že by to byl Sirhan Sirhan, kdo Kennedyho zabil,“ řekl (Sirhanův advokát Larry) Teeter … Byl to předhozený muž. Jeho úkolem bylo, aby se vrhli na něj, zatímco skutečný zabiják zmizel. Nebyl vědomě zapojen do žádného spiknutí. Byl to nastrčený trouba. Byl v bezvědomí a nebyl si vědom toho, co se děje – byl to pravý Mandžuský kandidát.“

Hlavní proces s nešťastným Džocharem doprovází také soudy se známými bratrů Carnajevových. Jejich přátelé se zodpovídají z toho, že vyšetřovatelům při výsleších údajně lhali, případně mařili vyšetřování tím, že manipulovali s důkazy, což zavání zastrašováním případných svědků konspirace. 

Na závěr je dobré připomenout, že podle deníku The New York Times se většina nedávných teroristických akcí na území USA odehrála „za asistence FBI“, z čehož vyplývá, že  masakr v Bostonu mohl být součástí takové operace. Bratři Carnajevové jsou proto považování za jakési Lee Harvey Oswaldy moderní doby.

Teroristické útoky konání dalšího ročníku populárního maratonu samozřejmě nezastavily, loňský běh provázely mimořádná bezpečnostní opatření. Mezi diváky dohlíželo na akci 3500 policistů, nasazeni byli také psi vycvičení na hledání výbušnin. Bezpečnostní průmysl si prostě opět přišel na své.

Součástí maratonu byly také pietní ceremonie, bohoslužby či vzpomínkový koncert. To vše mělo zřejmě vybičovat vlnu patriotismu, ve které se nekladou establishmentu nepohodlné otázky jako: Co vlastně děláme na Ukrajině? Kdo zastavil malajsijské letadlo v jejím vzdušném prostoru? Kdo střílel do majdančíků? Atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…