Rozvoral (SPD): Připomínáme si 85 let od okupace Československa německými nacisty!

15.03.2024 16:03 | Komentář

Dnes je tomu již 85 let, kdy naši republiku z příkazu Adolfa Hitlera násilně obsadila vojska nacistického Německa a byl vyhlášen Protektorát Čechy a Morava, což znamenalo ztrátu naší suverenity a počátek válečných bojů II. světové války.

Rozvoral (SPD): Připomínáme si 85 let od okupace Československa německými nacisty!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD si s úctou ke všem padlým, kteří přišli o život během této největší a nejtragičtější války v novodobých dějinách, připomíná každoročně 15. březen jako vzpomínku na den, kterým v roce 1939 začalo pro Československo těžké období, jež bylo ukončeno po více než šesti letech. Vzhledem v úctě k historické pravdě je naší povinností, jako vlasteneckému hnutí, a hlavně s ohledem na úctu k obětem německé nacistické okupace a pozůstalým po nich, připomínat a pravdivě vysvětlovat tyto černé dny našeho státu všem dětem. Nesmíme připustit žádné snahy o přepisování dějin, zejména pak snahu o relativizaci viny za druhou světovou válku, snahu o relativizaci škod napáchaných německými nacisty na české zemi a českých lidech. Hlavně mladá generace by měla znát tuto nedávnou historii našeho státu a všichni společně bychom neměli dopustit, aby se něco podobného opakovalo v budoucnu. 

Dnem 15. března 1939 naše republika přišla o zbytky jakékoli státní suverenity. Nastolená německá nadvláda byla naplňována cíleným nacistickým terorem. Ten spočíval ve vyvražďování našich občanů, čímž jednoznačně naplnil genocidní rysy a genocidní charakter. O život přišlo mnoho pravých vlastenců, kteří se různou formou stavěli nacistům na odpor jen proto, že chtěli bránit svou rodnou vlast. Podle zveřejněných výstupů a výsledků bádání historiků Vojenského ústředního archivu v Praze činí počet obětí německého nacismu zhruba 343 tisíc osob v rámci celého někdejšího československého státu. V této souvislosti nutno zmínit, dalších zhruba 122 tisíc obyvatel, kteří zemřeli po druhé světové válce na následky týrání, perzekucí, na následky věznění v koncentračních táborech a ve věznicích, na následky tzv. totálního nasazení apod.

V lednu roku 2020 jsme podali návrh v Poslanecké sněmovně, aby byl 15. březen jednoznačně připomínán nejen jako památka všech těchto obětí, ale nově významným dnem. Poslanecký klub hnutí SPD tak zpracoval novelu zákona o státních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů, kde navrhujeme zavést jako významný den 15. březen – Den památky obětí okupace. Vládní pětikoalice tento návrh ale odmítá zařadit na program schůze Sněmovny.

Hnutí SPD má hlubokou úctu a pokoru ke všem obětem válečného konfliktu vyvolaným německými nacisty v období let 1939 až 1945. Je pro nás závazné udělat vše, abychom uchránili naše občany před možnými válečnými konflikty, a všemi prostředky se snažili uchránit mír. S pietou si připomínáme dny před 85 lety, které se udály v Československu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii