Rusnok: Referendum o církevních restitucích je právně neproveditelné

22.01.2014 21:00

Kabinet Jiřího Rusnoka odmítl z technických důvodů návrh referenda o zrušení zákona o takzvaných církevních restitucích.

Rusnok: Referendum o církevních restitucích je právně neproveditelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Vláda přijala negativní stanovisko k návrhu poslanců KSČM na vydání ústavního zákona o referendu o zrušení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. „Ve stanovisku vlády jsou argumenty právní a technické, my jsme se politickou povahou té věci nezabývali,“ zdůraznil premiér s tím, že zákon je již účinný a probíhá jeho naplňování.

Předseda vlády zároveň připomněl, že ani případné referendum nemůže zákon změnit, k tomu by muselo dojít na půdě parlamentu. „Ten náš nesouhlas není motivován nějakým politickým postojem, ten může být samozřejmě různý, ale v podstatě jaksi právní neproveditelností tohoto kroku, protože by to vyvolalo asi více zmatku než nějakého řešení té dost složité problematiky,“ upřesnil premiér Jiří Rusnok.

Zpochybnění zákona o církevních restitucích hrozí zásahem do právní jistoty. Předložený návrh se nevypořádává s faktem, že již došlo k vydání řady movitých a nemovitých věcí. Vyhlášením referenda by nezanikly nároky církví vyplývající z uzavřených soukromoprávních smluv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

9:15 Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rošádě na ministerském postu TOP 09.