SMKČ: Jen totální porážkou reakce může být garantována důstojnost národa

05.03.2015 12:01

Svaz mladých komunistů reaguje na pokus fašistických kruhů o státní převrat v Bolívarovské republice Venezuela.

SMKČ: Jen totální porážkou reakce může být garantována důstojnost národa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svaz mladých komunistů

Ve společném prohlášení našich organizací Svazu mladých komunistů (SMKČ) a Svazu přátel Latinské Ameriky a Karibiku chceme reagovat na pokus fašistických kruhů o státní převrat v Bolívarovské republice Venezuela, který se nedávno odehrál za pomoci severoamerického impéria a místní oligarchie. Jednalo se o snahu vyvolat politický převrat a následný vojenský puč, který by vyústil k usazení přechodné vlády a naplnění jejího programu rekonstrukce diktátu oligarchie. Tato vláda měla plnit instrukce USA, a její snahou bylo vrátit zemi před rok 1999, před vítězství Bolívarovské revoluce a vyhlášení socialistické cesty vývoje. Pučisté chtěli znovunastolit diktát oligarchie nad lidem této jihoamerické země. Tento akt nemá být ničím jiným, než opakováním historie místní Jimenezovy a Betancourtovy diktatury, opakováním scénáře z Chile počátku 70. let 20. století, kdy byl v reakci na lidovou vládu socialisty S. Allendeho nastolen s pomocí CIA fašistický režim generála Pinocheta.

Během násilných demonstrací měli zemřít lidé a proběhnout bombové útoky na strategické cíle v zemi. Skupina plánovala zaútočit na budovu televize TeleSUR, sídlo vojenského zpravodajství, stanici metra v centru Caracasu, na Ministerstvo obrany, na radnici v Caracasu, prezidentský palác a úřad vrchního žalobce. Tyto cíle měl vybrat opoziční zákonodárce Julio Borges. Byly zabaveny granáty, uniformy armády a zpravodajských služeb, pušky AR-15 a osmiminutové video s prohlášením útočníků.

Naše organizace by formou tohoto prohlášení chtěly vyjádřit solidaritu s lidem Bolívarovské republiky, s vládou lidové moci a prezidentem republiky. Stejně tak vyjadřujeme podporu boji vládní PSUV a Komunistické strany Venezuely, třídním odborům a dalším pokrokovým organizacím.

Stále více neurvalé chování oligarchie, snaha USA uplatnit ve Venezuele ukrajinský scénář a dostat zemi znovu do poddanství a koloniálních poměrů, nás vede k přesvědčení, k výzvě, k rozhodné akci proti domácím zrádcům a zahraničním škůdcům. V zájmu upevnění lidové demokracie by měla být zakázána činnost těch politických stran, které byly aktivně zapojeny do puče i do předchozích násilných aktů, které si vyžádaly 40 mrtvých a 1 800 zraněných. V zájmu upevnění lidové moci by bylo nejvhodnějším řešením plně přejít na systém vlády Lidové fronty se zapojením většího množství pokrokových společenských organizací a bez zástupců oligarchie, jejiž přítomnost v politickém životě je anachronismem, a vzhledem k předchozím zkušenostem škodí celé zemi. Majetek oligarchů spojených s protilidovou a vlastizrádnou politikou by měl být v plné mírě znárodněn, strůjci ekonomického teroru a sabotéři zásobování kriminalizováni. Média, která se stala součástí mediální války proti venezuelskému lidu za zájmy USA a oligarchie, by měla být zrušena či znárodněna. Posílit by se měly oddíly Bolívarovských milicí jako skutečně lidová armáda v boji proti kriminálním fašistickým živlům. Klademe též důraz na kriminalizaci a tvrdý postih statkářských sabotáží a kriminálních činů proti zemědělským družstvům v zemi, které v mnohém připomínají někdejší kulacký teror. V případě šíření násilí a kriminálních činů je nejvhodnějším řešením vyhlášení výjimečného stavu spojeného s radikálním řezem proti vlastizrádným skupinám.

Vedeni vlastní zkušeností z porážky pravicového puče v roce 1948, z následků restaurace kapitalismu po roce 1989 a z koloniálního poddanství pod USA, EU, NATO a Trojkou, říkáme jediné: Jen totální porážkou reakce může být garantována důstojnost národa.

Pouze pevným uplatňováním třídní a antiimperialistické politiky nebude Venezuela dnešních dnů druhou Chile roku 1973. Ať žije Bolívarovská revoluce!

Ústřední rada SMKČ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SMKČ

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.