STAN: Obce a města díky naší novele získaly za loňský rok miliardy korun navíc

17.09.2014 5:28

Novela zákona o rozpočtovém určení daní (rud) z dílny stan a top 09 přinesla za rok 2013 obecním a městským pokladnám v české republice dohromady přes 14 miliard korun navíc, vyplývá to z dat ministerstva financí.

STAN: Obce a města díky naší novele získaly za loňský rok miliardy korun navíc
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Nejvíce si polepšily obce a města, které mají od jednoho do deseti tisíc obyvatel. i přes nepodloženou kritiku politických konkurentů ani velká města na novele netratila. Praha získala o dvě procenta víc, než v roce 2012, Brno si polepšilo o jedno procento.

„Cílem novely bylo spravedlivě rozdělit daňové příjmy z rozpočtu mezi všechny obce a města, což se povedlo. Dokládají to data, která máme k dispozici od ministerstva financí pod vedením Andreje Babiše. Průměrně se takové příjmy totiž navýšily o 23 procent, což platí především u menších a středně velkých obcí a měst,“ řekl předseda STAN a liberecký hejtman Martin Půta.

Novela zákona navýšila daňové příjmy z RUD celkem 6 121 obcím a městům. Čtrnáct dalších zůstalo přibližně na svém a zbylým 113 obcím, jejichž průměrný počet obyvatel je asi 450, se příjmy snížily průměrně o 15 procent. Příčinou snížení daňových příjmů z RUD těchto malých obcí je kombinace jejich velké katastrální rozlohy a nízkého počtu obyvatel, což v předešlém rozpočtovém určení nebylo spravedlivě zohledněno.

Někteří političtí konkurenti se navíc snaží před volbami mást veřejnost tvrzením, že novela připravila Prahu a Brno o peníze. To však není pravda. „Buď neumí číst, nebo lžou, protože Praze meziročně stouply daňové příjmy na základě RUD o dvě procenta, Brnu o jedno procento, ale třeba Liberci o sedm procent,“ řekl místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN).

Kandidát na primátora Prahy za STAN, Zelené a lidovce Petr Štěpánek pomluvy odsuzuje a změnu v zákoně chválí. „Bývalý primátor Bohuslav Svoboda z ODS se mýlí v tom, že by magistrát na novele zákona tratil. Naopak, novela peníze přinesla. Je však škoda, že pan Svoboda ani jeho nástupce nedokázali rozdělovat peníze spravedlivě i mezi městské části. Z 92 procent, které si ponechává magistrát, se ještě před lety dostával podíl i do městských částí formou dotací. To už dnes skoro neplatí a je třeba to napravit,“ řekl Štěpánek (Zelení).

S tím souhlasí starostka městské části Praha – Slivenec Jana Plamínková, trojka na pražské trojkoaliční kandidátce. „Z částky okolo 32 000 korun, které posílá magistrátu stát na každého občana Prahy, městské části dostávají pouze 2 400 korun, tedy asi jen 8 procent. Zbytek si město ponechává pro vlastní potřebu,“ stěžuje si starostka Plamínková (STAN) a dodává: „Z této minimální částky musí městské části zaplatit chod všech škol na svém území, údržbu parků i dětských hřišť, provoz úřadu, údržbu komunikací a spoustu dalších věcí. Přidělené peníze nám rozhodně nestačí,“ odmítala postup pražského magistrátu Jana Plamínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.