STAN: Předsedou se stal Petr Gazdík, prvním místopředsedou Vít Rakušan

16.04.2016 16:58

Starostové a nezávislí zvolili na svém VIII. republikovém sněmu jako svého předsedu Petra Gazdíka 92 procenty hlasů.

STAN: Předsedou se stal Petr Gazdík, prvním místopředsedou Vít Rakušan
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Prvním místopředsedou se stal úspěšný starosta středočeského Kolína a kandidát na hejtmana Vít Rakušan, který v tajné volbě získal 95 procent hlasů. Rovněž přijali rezoluce k navýšení příjmů obcí z DPH, omezení hazardu a odpovědnosti státních úředníků.

„V souvislosti s krajskými volbami je naším cílem dát krajům smysl. Takový, jaký měly mít už při svém vzniku - stát se opravdovou samosprávou regionu. Zastavíme růst počtu úředníků, který je zhoubný. Budeme využívat právo krajů předkládat zákony, a navrhneme takové, které posílí krajské samosprávy a přiblíží rozhodování zase o něco blíže voličům,“ říká předseda STAN Petr Gazdík.

První místopředseda STAN Vít Rakušan se bude zabývat krajskou bezpečností. „Chceme vytvořit krizové scénáře a plány pro řadu kritických situací, které jsou reálné. A nejde jen o povodně. Musíme se připravit na vysoké počty seniorů, které nebude mít kdo živit, na možné imigrační vlny nebo na dlouhá období sucha. Tedy rizika, o kterých jsme ještě donedávna vůbec neuvažovali,“ říká Rakušan.

„Našim cílem je omezit motivaci obcí a měst, aby podporovaly hazard na svém území, a proto souhlasíme s návrhem ministra financí, aby zisky z hazardní daně příslušely pouze státu. Aby ale obcím a městům byl tento výpadek příjmů kompenzován, navrhujeme, aby získaly spravedlivější podíl ze sdílených daní. Zvýšení podílu obcím a městům z DPH o 2,75 procent získají ročně asi o 4 miliardy korun víc,“ říká poslankyně Věra Kovářová.

Senátoři STAN se pokusí napravit nerovnosti v odpovědnostech úředníků. „Chceme změnit jediné slovo v zákoně, a to, aby byl stát povinen vymáhat škodu po státním úředníkovi, který ji způsobí při výkonu své funkce. Nyní tato povinnost není stanovena, a vzniká tak disproporce mezi státními úředníky, po kterých stát škodu vymáhat nemusí, a úředníky v samosprávách, kteří jsou za způsobené škody odpovědní. Jsme přesvědčeni, že změna by motivovala státní úředníky vykonávat svou funkci zodpovědněji, čímž by i stát zásadně ušetřil za vyplácená odškodnění. Náš senátorský klub v nejbližší době předloží novelu tohoto zákona v Senátu,“ dodává předseda senátorského klubu Jan Horník. Hnutí STAN doufá, že se horní komora parlamentu v této záležitosti zachová zodpovědněji, než Poslanecká sněmovna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.