SZ: Vláda i celá EU by měly okamžitě zastavit export zbraní do Ruska

11.03.2014 13:58

Strana zelených požaduje, aby Česká republika a další členské státy Evropské unie okamžitě zastavily vývoz zbraní do Ruska. Z České republiky ročně putuje do Ruské federace vojenský materiál v hodnotě stovek milionů korun. Zastavení dodávky českého vojenského materiálu podle zelených deklaruje postoj ČR k řešení konfliktu na Krymu.

SZ:  Vláda i celá EU by měly okamžitě zastavit export zbraní do Ruska
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

“Pokud se Česká republika a Evropská unie snaží přispět k co nejsmírnějšímu řešení situace na Krymu, nemůže nečinně přihlížet, jak z Evropy do Ruska proudí stovky tisíc zbraní. Je třeba okamžitě zastavit export českého, německého a francouzského vojenského materiálu a zbraní. Vyzýváme proto českou vládu i EU, aby na vývoz zbraní do Ruska okamžitě uvalily embargo,” uvádí Ondřej Liška, předseda zelených.

Jen v roce 2012 byl z České republiky do Ruské federace vyvezen vojenský materiál v hodnotě více než 135 milionů Kč [1]. Celá EU pak mezi lety 2007 a 2011 vyvezla do Ruska zbraně za celkem 900 milionů EUR [2].

“Je politicky neodpovědné, když například vlády Německa a Francie dopustí, aby místní zbrojní koncerny zásobily Rusko nejmodernější válečnou technikou,” uvedla Rebecca Harms, europoslankyně za zelené a spolupředsedkyně frakce Zelených/ESA v Evropském parlamentu.

Podobné zbrojní embargo požadující po členských státech EU zastavení vývozu zbraní, vydala Rada EU v srpnu roku 2013 po krvavých masakrech v egyptské Káhiře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

20:18 Ministr Rakušan: Reforma důchodového systému - přístup odpovědných a populistických politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě.