Šafařík (Spojenci - KpOK): Díky přeshraniční spolupráci mohou do regionu přitéct milióny korun

07.03.2023 7:37

Program Interreg Česko-Polsko 2021-2027 nabízí jedinečnou příležitost k získání peněz na rozvoj obou sousedících regionů. Ačkoli hlavním řídícím orgánem zůstává Ministerstvo pro místní rozvoj, důležitou roli sehrává i Olomoucký kraj. Zájemcům například vysvětlí, jak o peníze zažádat.

Šafařík (Spojenci - KpOK): Díky přeshraniční spolupráci mohou do regionu přitéct milióny korun
Foto: Olomoucký kraj
Popisek: Olomoucký kraj, logo.

„Program je rozdělený do pěti tematických oblastí – integrovaný záchranný systém (IZS) a životní prostředí, cestovní ruch, doprava, spolupráce institucí a obyvatel, a nakonec sektor podnikání. Tam všude mohou peníze z programu Interreg pomáhat,“ uvedl Jan Šafařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast regionálního rozvoje. 

Úloha Olomouckého kraje spočívá v tom, že krajské oddělení regionálního rozvoje může žadatelům o dotace poskytovat individuální konzultace, realizovat informační semináře a další propagační aktivity. Evropský fond pro regionální rozvoj poskytl na realizaci projektů necelých sto sedmdesát miliónů eur.

„Naší snahou je, aby evropské dotační peníze pomáhaly rozvíjet Olomoucký kraj. Konkrétně v tomto případě v návaznosti na rozvoj příhraničních regionů,“ dodal náměstek Šafařík.

Jak je přeshraniční spolupráce důležitá, se mohli lidé přesvědčit například na nedávném cvičení IZS s názvem Hranice. Jeho ústředním motivem byla havárie cisterny, která se střetla s osobním autem, a navíc ještě narazila do budovy bývalé celnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.