Šarapatka (Úsvit): Poslední šance Ukrajiny?

26.10.2014 17:44

Právě probíhající parlamentní volby na Ukrajině, jichž se mám možnost účastnit jako pozorovatel PS NATO, jsou možná poslední šancí této země udržet si šanci na postupný, i když jistě bolestný návrat na cestu ke konsolidaci a následnému rozvoji.

Šarapatka (Úsvit): Poslední šance Ukrajiny?
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Pokud se totiž nepodaří na základě těchto voleb postavit životaschopnou vládu, která bude schopná zemi mocensky kontrolovat a nastartovat hospodářské reformy, země se propadne do ještě většího bezvládí a ekonomického chaosu a zemi plně ovládnou nejrůznější oligarchové disponující svými soukromými armádami a obrovskými finančními prostředky.

Podle průběžných zpráv i osobních poznatků vlastních i od mých kolegů, zde v Kyjevě a jeho okolí, volby probíhají zatím velmi poklidně a s určitými místními specifiky, formálně bez závad, za spíše menší účasti voličů. Mezi tato místní specifika patří například průhledné volební urny, povinnost voliče podepsat se na volební lístek nebo například kamerový dohled v každé volební místnosti. Ve volebních místnostech se objevují především starší lidé, zatímco mladí Ukrajinci ve značné míře volby ignorují, neboť prý stejně nic podstatného nevyřeší. Nepotvrzují se zde tedy zatím informace z Dněpropetrovsku nebo Západu země, kde má docházet k ovlivňování voličů, kupování hlasů atd. Na druhé straně je zřejmé, že pokud k masivnější manipulaci s výsledky voleb dojde, bude se tak dít až při sčítání hlasů a transferu výsledků, především v jednotlivých volebních centrálách v zemi.
Dle dosavadních prognóz má šanci na nejlepší výsledek ve volbách seskupení Blok Petra Petrošenka (úřadujícího prezidenta), Radikální strana neúspěšného prezidentského kandidáta Ljaška a Lidová fronta dosavadního premiéra Jaceňuka. Pokud se jim vůbec podaří sestavit koalici, musí se především pokusit zajistit palivo na nastávající zimu (teploty v Kyjevě se již nyní pohybují kolem nuly a topí se asi ve 20% domácností). Další prioritou nové vlády bude najít konsensus ve vztahu vůči východu země a Rusku ve smyslu nedávných dohod z Minsku. Zde však panuje mezi potencionálními vládními spojenci zásadní rozpor. Zatímco prezident Porošenko  se snaží Minsk naplňovat a pragmaticky situaci na Východě vyřešit, premiér Jaceňuk je připraven vybojovat s doněckými a luganskými separatisty konečnou bitvu na život a na smrt. Že při tom na obou stranách budou umírat další Ukrajinci a bude zničená další část Ukrajiny je asi nepodstatné……

Měl jsem možnost se před volbami setkat s mnoha Ukrajinci nejrůznějšího sociálního postavení nebo zaměření. Od náměstka ministra, přes členy Akademie věd, až po byznysmeny a řidiče taxi nebo prodavače. Od jediného z nich jsem, bohužel neslyšel optimistickou prognózu. Všichni očekávají pokračování nejistoty a obávají se šíření ještě většího chaosu v zemi. A do jednoho ti, se kterými jsem se setkal, odmítali další boje na Východě. Ve velké většině se také obracejí k bohu……k poslední instanci!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Úsvit přímé demokracie

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.