Scheinherr (Praha sobě): Ústavní soud se zastal města ve sporu o omezení provozu segwayí

25.12.2021 15:56 | Tisková zpráva

Hlavního města se zastal ústavní soud ve sporu o zákaz vjezdu vozidel do některých částí metropole. Je to již třetí soud v pořadí, který odmítl žalobu Asociace Segway ČR, jež s několik let starou změnou nesouhlasí.

Scheinherr (Praha sobě): Ústavní soud se zastal města ve sporu o omezení provozu segwayí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy

Podle soudu není regulace provozu vozítek v širším centru s ohledem na bezpečnost chodců neústavní. Omezením pohybu vozítek typu segway Praha reagovala na stížnosti občanů zejména v centru města, k připomínkám se následně připojily i městské části.

„Výnos ústavního soudu potvrzuje, že je správné, když si obce mohou určit, co na svém území chtějí provozovat, nebo když potřebují usměrnit provoz na svém území a chránit tak zdraví svých obyvatel či návštěvníků,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy pro dopravu.

Elektrická vozítka segway nebudou Pražané i nadále potkávat v historickém a širším centru města. Po žalobě k Městskému soudu v Praze a následnou kasační stížností u Nejvyššího správního soudu se hlavního města zastal i ústavní soud, který konstatoval, že omezení vozítek není protiústavní a zákazy vjezdu segwayí do některých míst metropole kvůli možnosti nebezpečí pro chodce platí dále.

Hlavní město přijalo regulaci v roce 2016 po stížnostech občanů i městských částí na problémy při chůzi na chodnících, kde vozítka jezdila, a střetům s pěšími, kterým hrozilo nebezpečí. Omezení přitom neplatí pro celé hlavní město, ale pouze na oblast Pražské památkové rezervace a hustě obydlené širší centrum s velkým množstvím chodců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…