Schwarz (ANO): Unie zanedbala nelegální obchod se zbraněmi a teď se to snaží dohnat

16.12.2015 5:32

Poslanci hnutí ANO se na jednom ze svých posledních klubů shodli, že většinově vyjádří nesouhlas se záměrem Evropské komise omezit možnost nabývání a držení zbraní, které jsou drženy a užívány legálně v souladu s vnitrostátním právem členských zemí Evropské unie. V parlamentu pak budou prosazovat prohlášení, které do sídla Evropské unie jasně vzkáže, že Češi s takovým textem nesouhlasí.

Schwarz (ANO): Unie zanedbala nelegální obchod se zbraněmi a teď se to snaží dohnat
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Těch problémů vidíme v návrhu komise více. Chápu, že v době po teroristických útocích chce Unie ukázat, že pro občany udělá rychle něco užitečného, bohužel, tato směrnice jde zcela špatným směrem. Podle mě je napsaná amatérsky, horkou jehlou,“ tvrdí poslanec a člen výboru pro bezpečnost Bohuslav Chalupa s tím, že návrh v této formě omezuje práva všech řádných občanů. Podobně jako on se většina poslanců ANO shodla, že Evropská komise nemůže občanům, kteří si v minulosti s určitými pravidly něco zakoupili zabavovat jejich majetek.

„Podle mě jde o nedomyšlený, nekonkrétní, legislativně zcela vágní a možno říci i zmatený populistický návrh. Evropská unie zanedbala ve státech jako je například Belgie nelegální obchod se zbraněmi a teď se to snaží dohnat,“ doplňuje Chalupu jeho kolega Bronislav Schwarz.

A přidává se i předseda hnutí Andrej Babiš, podle kterého lze k vyšší kontrole využít už nyní platné legislativy.

Není divu, že k návrhu byla vedena obsáhlá a bouřlivá diskuze i na půdě Evropského parlamentu. Zástupci Evropské komise v ní připustili alespoň to, že jednotlivé pasáže návrhu bude nutné upravit tak, aby její výklad byl zcela jasný. „A aby tak nebylo možné, že legitimní držitelé zbraní by v EU byli omezováni na svých právech. Právě nejednoznačnost výkladu a technické nedostatky byly nejsilnějším argumentem v páteční debatě," vysvětluje europoslankyně Dita Charanzová.

Zástupci hnutí ANO na druhou stranu část předloženého návrhu EK vítají zvláště v tom, že navrhuje významné zlepšení kooperace mezi státy například za pomoci mezinárodního registru. „To je určitě dobře. Doufám, že se pánové a dámy v Evropské unii nechají inspirovat v ČR, protože právě my tu máme jeden z nejlepších systémů v Evropě,“ uzavírá poslanec Chalupa.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …