Schwarzenberg: Obvinění členů Greenpeace ukazuje podstatu ruského režimu

17.10.2013 21:42

Otevřený dopis velvyslanci Ruské federace v ČR.

Schwarzenberg: Obvinění členů Greenpeace ukazuje podstatu ruského režimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Už po desetiletí je organizace Greenpeace známá jako společnost lidí, kteří sice někdy neobvyklými a překvapivými způsoby bojují za záchranu přírody a životního prostředí, ale právě tím si získali respekt mnoha lidí po celém světě. Ať už se jednalo o střet s japonskými velrybáři nebo o odpor proti francouzským jaderným pokusům na atolu Mururoa. Nikdy nebylo pochyb o jejich dobrých úmyslech a idealismu.

Na vysokém severu v arktickém moři nyní protestují proti ropným vrtům. Na tuto otázku mohou existovat různé názory. Nicméně obvinit zadržené členy Greenpeace z pirátství je neoprávněné a směšné. Opět se ukázala pravá povaha ruského režimu. Prezident Putin se sice zatčených zastal, nicméně následně byli všichni nesmyslně obviněni a hrozí jim opravdu dlouholetý žalář. Pamatujeme, jak Dmitrij Medveděv mluvil velmi smířlivě o členkách skupiny Pussy Riot. Jak víme, skončily přesto uvězněny s velkými tresty. Doufám, že slova Vladimíra Putina jsou myšlena vážně a přispějí k propuštění všech aktivistů.

Apelujeme na ruské úřady, na vládu a soudce, aby nekriminalizovali léta trvající boj Greenpeace proti všem, kteří ohrožují přírodu a životní prostředí, bez ohledu na charakter či politické zaměření dotyčného státu, a upustili od nesmyslné obžaloby z pirátství.
Karel Schwarzenberg
 předseda TOP 09

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.