Seďa (ČSSD): 87. Rose-Rothův seminář PS NATO ve Varšavě

19.10.2014 9:51

Ve dnech 14. až 15.10.2014 se uskutečnil 87. Rose-Rothův seminář Parlamentního shromáždění. Nejen to, že se konal ve Varšavě. Ale i jeho název: Východní Evropa – Nové politické a bezpečnostní změny, předznamenal hlavní témata semináře.

Seďa (ČSSD): 87. Rose-Rothův seminář PS NATO ve Varšavě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Sekci s názvem Bezpečnost na Ukrajině a zahraničně politické změny uvedl náměstek ministra obrany pro evropskou integraci I.Kabanenko, který shrnul současný politický a bezpečnostní stav v zemi z pohledu současné vlády. O.Shuliar, zástupkyně oddělení zahraničních věcí prezidenta Ukrajiny uvedla pohled na ukrajinské problémy z pohledu prezidenta Porošenka, včetně jeho návrhů na řešení krize na východní Ukrajině. Diskuse se poté odvíjela z pohledu jednotlivých delegací i hostů.

Odpolední sekce s názvem Podpora ukrajinské nezávislosti a evropský výběr se točila kolem evropských sankcí a jejich vlivu na politiku Ruska, kriticky byl hodnocen nejednotný postoj členských zemí EU ve vztahu k RF, zaznívala kritika politiky prezidenta Putina i nástiny řešení současné situace. Vystoupil M.Koziel, ředitel úřadu NATO na Ukrajině, který má na starosti vztahy NATO-Ukrajina, M.Popowski, zástupce generálního tajemníka pro vztahy EU-NATO. Poté pokračoval kulatý stůl na téma politického vývoje a reforem na Ukrajině, kterého se účastnila A.Polyakova, výzkumná pracovnice Univerzity v Bernu, V.Socor, výzkumný pracovník z Jamestown Foundation a A.Bin, ředitel divize pro partnerství a kooperaci NATO HQ v Bruselu. Večer proběhl koncert na Vojenské technické akademii.

Ve středu pokračoval seminář třetí sekcí s názvem Ruský faktor, zaměřený na vliv RF na Východní Evropu, nejen z bezpečnostního či politického hlediska, ale i z hlediska ekonomiky a hospodářské spolupráce. A.Piontkovsky. politický analytik z Ruska se zaměřil na politický vývoj v Rusku a změny globálního řádu. W.Rodkiewicz z Centra východních studií z Varšavy se zmínil o pohledu Polska na Ruský vliv na Ukrajinu a ostatní země a E.Lucas, z deníku The Economist, se zaměřil na Obnovu Ruska a implementaci do Euro-Atlantického společenství, zejména z pohledu rozvoje hospodářství.

Čtvrtá sekce s názvem: Gruzie- Konsolidace demokracie a vývoj Euro-Atlantické integrace byla zajímavá z pohledu přiblížení se Gruzie v rámci PfP k NATO. A.Petriashvili, ministr Gruzie pro Evropskou a Euro-Atlantickou integraci shrnul poslední pozitivní kroky Gruzie a D.Bakradze, předseda opoziční skupiny v gruzínském parlamentu, představil vize opozice.

Pátá sekce s názvem Moldavská integrace s EU: V nitřní a vnější změny, se zaměřila na současný stav v Moldávii. V.Socor z Jamestown Foundation a S.Secrieru z PISM (Polish Institute of International Affairs) se zaměřili na současný stav a možný vývoj ve vztahu k posílení demokracie, bezpečnosti a přiblížení se k EU. Polsední sekce byla věnována Bělorusku. Bělorusko: Vnitřní dynamika a změny v zahraniční politice dominovaly vystoupení panelistů W.Kononczuka, ředitele Centra pro východní studie – OSW a A.Pikulika, z BISS (Belarus Institute of Strategic Studies). Oba se zaměřili na evropskou perpestivu Běloruska a na politický vývoj v této zemi. Velmi zajímavou diskusi vyprovokoval A.Milinkievic z Hnutí za svobodu a A.Bialiatski, aktivista za lidská práva, kteří uvedli konkrétní případy porušování lidských práv, ale i pozitivní vývoj na politické scéně. O situaci v běloruských médiích hovořila A.Romaszewska-Guzy, ředitelka televizní stanice Belsat.

Seminář zakončila A. Zakrzewska, předsedkyně polské delegace do PS NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.