Seďa (ČSSD): Je třeba matkám poděkovat

09.05.2015 22:03

Nevím, jak je to v jiných rodinách, ale já osobně slavím nejen Mezinárodní žen, ale i Den matek.

Seďa (ČSSD): Je třeba matkám poděkovat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

A po pravdě řečeno, nejen v těchto dnech přinesu manželce kytičku. Na ženy se nesmí zapomínat a matkám je třeba poděkovat. Proto mne často mrzí, když jsou tyto svátky ideologizovány, tu ze strany pravice vůči přežilému „komunistickému“ svátku, tu ze strany radikální levice, která odsuzuje skutečnost, že si křesťané Den matek uzurpují pouze pro sebe. Oba tyto pohledy nesdílím, stačí se podívat do historie a počátků vzniku těchto svátků.

Den matek je dnem, kdy se vzdává pocta matkám a mateřství. Mimochodem již ve starověkém Řecku si lidé uvědomovali důležitost mateřství a proto se slavil svátek plodnosti. Nicméně Den matek, který si připomeneme tuto neděli, byl oficiálně ustaven v roce 1912 v USA tehdejším prezidentem Woodrowem Wilsonem. A po pravdě řečeno, byl spíše oslavou úsilí žen – matek o rovnoprávné zacházení, což mimochodem platí i v dnešních dnech.

Každý národ byl a je svázán se zachováním rodu a je málo výjimek v zemích dnešní Evropy, kde se neřeší demografický problém. Z tohoto pohledu je logické, že křesťansky a především konzervativně založení spoluobčané vidí ve dni matek spíše oslavu rodiny a ženu vnímají zejména jako matku. Liberálně a levicově založení občané tento svátek vnímají jako poděkování matkám a ženám za jejich péči o rodinu a jako poděkování za jejich starostlivost. Přitom existují ženské organizace a různá hnutí, která tento den využívají k prosazování oprávněných požadavků na zlepšení postavení žen ve společnosti.

Ať je to tak či onak, ať již jsou důvody k poděkování či připomenutí si Dne matek různé, je třeba zachovat tradici, koupit kytičku ženám a podělit se s nimi o hezké okamžiky života. Protože je stále řada problémů v naší společnosti, které je třeba řešit a které dopadají zejména na ženy matky. Zároveň je však také zdůrazňovat zodpovědnost mateřství a posilovat rodinu jako celek. Historie nás učí, že rodina je základ státu. Proto v dnešní přetechnizované a převážně spotřební společnosti je třeba se zastavit a popřemýšlet nad hodnotami, které často nevnímáme či si je v každodenním shonu neuvědomujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky