Seďa (ČSSD): Povolební kocovina

07.11.2017 22:17

Opravdu není standardní, aby se namísto většiny ve vládě či parlamentu sestavovala menšinová vláda. Ale prostě ANO 2011 dokazuje, že chce změnit navyklé móresy. Problém ovšem bude, pokud menšinová vláda bude vládnout několik měsíců.

Seďa (ČSSD): Povolební kocovina
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Říká se, že volič je v době voleb neomezený pán a letos to také ukázal. Navzdory dlouhodobým průzkumům veřejného mínění usadil do sedla vítězné hnutí ANO 2011, které v současné době rozdává karty. Přesto, že existuje řada možností, jak sestavit většinovou vládu, výsledek voleb ukazuje na jistou formu povolební kocoviny. A to nejen u těch politických stran a politiků, kteří utrpěli debakl. Ale i u vítěze voleb Andreje Babiše.

V minulosti vždy platilo, že vlastní vyjednávání o ustavení poslanecké sněmovny šlo ruku v ruce s ustavením vlády. A to dokonce i v těch případech, kdy nastala patová situace a nakonec vznikla pouze menšinová vláda. Ano, lze namítat, že současná situace je o to horší, že je v poslanecké sněmovně zastoupeno devět politických subjektů. Nicméně principy by měly být zachovány a stále platná Ústava České republiky by neměla být nikým ohýbána.

Předvolební kampaň je vždy velmi ostrá a často za hranou obyčejné slušnosti či morálky. Časté osobní útoky, polopravdy či dokonce lži, se staly v poslední době módou a to nejen v naší české kotlině. Přesto jsem postrádal aktivní účast investigativních a nezávislých médií, ekonomických či politických analytiků a hlavně tolik vzývané české, moravské a slezské inteligence. Ta se vypařila jak pára nad hrncem a zůstala po ní pouze pachuť jakési pražské kavárny. Když do toho přimícháme roky nepřesná a povětšinou zavádějící výsledky průzkumu veřejného mínění, pak máme povolební dort, ze kterého je všem nějak šouf.

Ukazuje se totiž, že naše stále mladá demokracie nemá pevné kořeny a že nedůvěra ve stát a státní instituce je větší, než si dokážeme představit. A nejde jen o neduživý systém politických stran, ale i o vážnost volených zákonodárných institucí, pohybující se dlouhodobě pod 30-ti procenty důvěry široké veřejnosti. Centrum pro výzkum veřejného mínění nedávno hodnotilo postoj obyvatelstva k politickým stranám. Naprostá většina občanů je vůči politickým stranám kritická a pouze třetina obyvatel věří, že vstupem do politické strany je možné něco změnit či alespoň ovlivnit.

Optikou tohoto výzkumu i dlouhodobě nízké podpory parlamentu opravdu nejde jásat. Povolební kocovina odhalila neduhy v naší parlamentní demokracii. Pak se nelze divit, když voliči neustále hledají jiné alternativy vůči zavedeným demokratickým stranám a našemu establishmentu. Přitom převážně platí: Z louže pod okap. A pokud si přes 70% občanů myslí, že jsou všechny politické strany stejné a že se zajímají o občany pouze v době voleb, je třeba s tím něco dělat. Nejen proto, že tento názor se neopírá o realitu, ale zejména proto, že brání lidem ve vstupu do politiky jako takové. Mimo jiné se to již ukazuje u té nejmladší generace.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.