Seďa (ČSSD): Vyšší platy a mzdy jsou nutností. Ale musejí si to uvědomit všichni

19.10.2017 9:40

Rostoucí mzdy a platy zajistí nejen vyšší životní úroveň občanů a později i vyšší penze. Ale zajistí i finanční stabilitu penzijního a zdravotního systému. A bude i dostatek peněz na tolik potřebné veřejné služby.

Seďa (ČSSD): Vyšší platy a mzdy jsou nutností. Ale musejí si to uvědomit všichni
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Sociální demokraté sklidili kritiku za své předvolební heslo „Vyhlašujeme válku levné práci“. Přitom nízké mzdy jsou opravdovým problémem České republiky, a to nejen z pohledu vysokých životních nákladů, ale i z pohledu penzí. Nelze stále tolerovat, aby za stejnou práci i produktivitu práce brali naši zaměstnanci třetinovou mzdu jako v sousedním Německu či Rakousku. Protože levná práce neohrožuje jen naši sounáležitost s Evropou, ale zároveň ztrácíme svou vlastní budoucnost tím, že vždy se vyskytne někdo, kdo danou práci udělá za méně peněz. A problémem je také to, že naši spoluobčané nejsou v této oblasti aktivní.

Ano, v některých oborech existují rozdíly v produktivitě práce či v orientaci na produkci s malou přidanou hodnotou. Nicméně u nás se příliš odevzdáváme ekonomům, kteří nehájí zájem zaměstnanců, ale hájí zájem globálního kapitálu. Také naši občané skočili na špek populistům, kteří předřadili strach z migrace a uprchlíků před toto základní téma. Mzdová propast mezi Západem a námi je problém, který byl mimo jiné jednou z příčin Brexitu. Ale stejný problém začíná ve Francii a v dalších zemích Evropské unie. A pokud budeme stále čekat na to, že Češi doženou německé mzdy, pak se opravdu nikdy nedočkáme. Zaměstnanci mají právo mít dobrou odměnu za dobře odvedenou práci.

Proto musejí zaměstnanci požadovat více peněz a musí být ochotni i odejít. Dnes je na to příznivá doba, kdy je nejnižší nezaměstnanost v EU a firmy marně hledají zaměstnance. Na straně druhé si firmy musejí uvědomit, že levná výroba nemá v ČR budoucnost, že je třeba vsadit na vzdělání a inovace. A zejména na hotové výrobky s vyšší přidanou hodnotou. Ne, nikdo nechce podnikatele vystavit šoku razantním zvýšením nákladů na zaměstnance, ani nechce rozpoutat „válku“ mezi odbory a zaměstnavateli. Ale je již nejvyšší čas se k problematice mzdového dumpingu vrátit a podpořit koupěschopnost našich občanů a spotřebu domácností. A také mít na paměti, že s růstem mezd porostou v budoucnu i penze.

A zejména poroste životní úroveň našich spoluobčanů. A to je to podstatné.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…