Šedivý (KSČM): Externí právníci - Kdy i v Táboře nastane konec nemravné praxe?

23.03.2015 16:31

Na to, že cena právních služeb externích kanceláří devastuje neúměrným způsobem městské pokladny, upozorňuje trvale antimonopolní úřad a ministerstvo financí.

Šedivý (KSČM): Externí právníci - Kdy i v Táboře nastane konec nemravné praxe?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Šedivý,Tábor, zastupitel za KSČM

Najímání advokátů na majetkové spory a další agendu označil také Ústavní soud za nehospodárné nakládání se svěřenými penězi. Naznačil, že jde v podstatě o nemravnou praxi. V Táboře toto téma otevřel po delší době nejen v tisku v minulých dnech radní táborské koalice Tibor Stano (ČSSD). Je zřejmě prvním koaličním politikem, kterému neodůvodněné mnohamilionové honoráře „spřáteleným“ právním kancelářím, a nejen jim, vadí. Podle něj vydává město za tyto služby minimálně 1.6 milionu korun ročně.

Na tuto neuvěřitelnou skutečnost jsem upozorňoval vedení města a zastupitele již v roce 2013. Tehdy jsem na základě předložených faktur zjistil, že jen pražské advokátní kanceláři Havel a Holásek jsme z rozpočtu města zaplatili přes čtyři miliony korun. Zastupování města Tábor touto advokátní kanceláří, a to i v bagatelních případech, které nedospěly ani k soudu, stálo tedy město jen za právní rady milionové sumy. A to ještě nemluvím o tom, že smlouva s ní byla jen na zastupování ve sporu s paní Jahnovou o pozemky na Komoře, a v ní byl stanoven limit plnění 160 000 korun! Veškerá další spolupráce šla jaksi samospádem bez dalších uzavřených smluv schválených městem.

Antimonopolní úřad můj podnět sice přijal, ale v zákonné lhůtě se k němu nevyjádřil

Zřejmě i díky aktivnímu spolupracovníku kanceláře Mgr. Františku Korbelovi, který ji městu podle mých informací patrně „dohodil“. Současný zastupitel města za Tábor 2020 František Korbel je partnerem advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners dodnes, jak se můžeme dočíst na jejích webových stránkách. Pokračuje „úspěšná“ spolupráce obou subjektů dodnes?

Ale k tématu. Abych nebyl osočován, že jsem v kritizovaném případě nekonal. V témže roce jsem podal jako zastupitel města podnět antimonopolnímu úřadu k přešetření oprávněnosti smlouvy uzavřené s jmenovanou touto právní kanceláří. Antimonopolní úřad můj podnět sice přijal, ale v zákonné lhůtě se k němu nevyjádřil. Proto jsem požádal svého právníka, aby odpověď urgoval, což se stalo, ale na reakci úřadu čekám stále.

Dodnes nejsou také veřejně k dispozici čísla, kolik nás stojí zastupování města externími právníky, a to jak radnice samotné, tak městských společností. Určitě ročně půjde o nemalé částky, z valné většiny vynakládány zbytečně. Třeba jen výpovědi z nájmů, či jiné bagatelní případy, jsou povětšinou otázkou jen dvou klapek na klávesnici počítače: Ctrl C a Ctrl V.

Drancování rozpočtu města externími právními kancelářemi

Radní Stano navrhuje vytvoření právního oddělení o dvou zaměstnancích. Jeden z nich by měl na starosti agendu města a druhý městských společností. Kromě toho, že by i při dvou platech došlo ke značným úsporám, byly by všechny smlouvy k dispozici na jednom místě. S tím se dá souhlasit i přesto, že radnice nyní zaměstnává tři právníky. Ti jsou ovšem ve vedoucích funkcích a při své práci by zřejmě na tuto agendu neměli dostatek času.

Každopádně jakýkoliv krok, který omezí drancování rozpočtu města externími právními kancelářemi, výsledek jejichž práce je mnohdy zanedbatelný, by byl přínosem. Škoda jen, že jeho návrh přichází až nyní. Tedy v době kdy jsme již v minulých letech rozhazovali právníkům společné peníze plnými hrstmi. Věřím, že radnice Stanův návrh zváží a podobnou praxi už v budoucnu provozovat nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ladislav Šedivý

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.