Šedivý (KSČM): Předvolební veletoč táborských koaličních radních

24.10.2013 21:09

Pokud je někdo názoru, že tvrdou předvolební kampaň vedou některé strany jen v celostátním měřítku, pak je na omylu.

Šedivý (KSČM): Předvolební veletoč táborských koaličních radních
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Krásným případem apriorního odmítání rozumných a oprávněných návrhů zastupitelů za KSČM před parlamentními volbami je jednání táborského zastupitelstva 30. září.

O několik dní později koaliční radní obrátili o 180 stupňů a předvedli krásný názorový veletoč. A to již při pondělním (21. října 2013) jednáním rady města.

Na zmíněném jednání zastupitelstva města Tábora doporučila rada města, aby zastupitelé schválili žádosti o dotace pro HC Tábor ve výši 2 208 000 Kč a pro FC MAS Táborsko ve výši 670 000 Kč. Doporučila to naprosto nestandardně a v rozporu se schválenými pravidly pro dotace výkonnostního sportu prostřednictvím fondu výkonnostního sportu. Protože se výrazně krátily dotace ostatním klubům ve městě, tímto nestandardním rozhodnutím se hokejisté i fotbalisté letos dostali v penězích na úroveň roku 2012.

S touto podporou, nespravedlivou k ostatním klubům, nesouhlasili opoziční zastupitelé. František Dědič (ODS) navrhl dofinancovat fond tělovýchovy a sportu, který podporuje víceméně zájmové amatérské kluby a jednotlivce o částku 526 000 Kč, čímž by i tyto malé sportovní aktivity dosáhly úrovně minulého roku.

Zastupitel Ladislav Šedivý (KSČM) pak poukázal na to, že jsou oba tyto kroky (ve vztahu k HC a FC a k malým sportovním aktivitám) účelové a konstatoval, že kromě narovnání financí u HC, FC a malých klubů nedostanou nic výkonnostní sporty. Ty jsou výkladní skříní Tábora a reprezentují město na české i zahraniční úrovni. Požadoval proto, aby i těmto klubům byl rozpočet dorovnán na úroveň minulého roku. Vyčíslil částku na 1 136 000 Kč a konstatoval, že ve fondu odvodů z hracích automatů, ze kterého jsou tyto dotace financovány, se dostatečné množství prostředků nachází.

Stalo se neuvěřitelné. Zastupitelé schválili dotace HC a FC, tedy klubů, které obešly schválený systém dotací (proto, že ředitel HC Miroslav Smetana (ČSSD) je zároveň táborský radní a klubu tuto cestu doporučil a hlasy proloboval?) Zastupitelé zvedli ruku i pro Dědičův návrh a dofinancování fondu tělovýchovy a sportu pro malé kluby schválili. Podporu ale nezískal návrh Ladislava Šedivého ukrojit spravedlivý díl také výkonnostnímu sportu.

A přicházíme k pondělnímu názorovému veletoči táborských radních. Ti totiž příštímu jednání zastupitelů 4. listopadu navrhují dofinancovat výkonnostní sport v podstatě podle původního návrhu zastupitele Ladislava Šedivého (KSČM). Radní Jiří Fišer (Tábor 2020), Radoslav Kacerovský (Tábor 2020), Petr Krůček (TOP 09), Jan Babor (ČSSD), Olga Bastlová (ČSSD), Lenka Horejsková (TOP 09) a Miroslav Smetana (ČSSD) byli na zářijovém jednání zastupitelstva proti návrhu Šedivého, či se hlasování zdrželi. V pondělí, o tři týdny později, v radě města musela většina z nich hlasovat pro. Proč ten názorový veletoč?

Domnívat se, že radní chtěli spravedlivě rozhodnout i pro výkonnostní sport, je nepravděpodobné. Už pro jejich původní rozhodnutí 30. září. Pravděpodobnější se jeví skutečnost, že na tomto jednání zastupitelstva, v obavě ze zvyšujících se preferencí KSČM, nechtěli připustit, aby rozumný a spravedlivý návrh přiznala veřejnost ve volbách kandidujícímu Ladislavu Šedivému z KSČM. A třetí možností je, že došlo ke kšeftu. Ve hře je totiž 4. listopadu také schvalování společného memoranda města a teplárny. Memoranda, jehož opatření zaplatí ze svých kapes obyvatelé města ve zvýšené ceně tepla. Vedení radnice ho chce vehementně prosadit a potřebuje podporu. Ale o tom až příště...

Ladisla Šedivý, předseda OV KSČM Tábor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Korespondenční hlasování umožňuje zákulisní ovlivňování voličů

13:09 Okamura (SPD): Korespondenční hlasování umožňuje zákulisní ovlivňování voličů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě