Sehnalová (ČSSD): Europoslanci požadují přísnější označování země původu masa

07.02.2014 8:17

Europoslanci požadují, aby veškeré čerstvé, chlazené i zmrazené vepřové, skopové, kozí i drůbeží maso bylo povinně označováno podle stejně přísných kritérií, jako maso hovězí.

Sehnalová (ČSSD): Europoslanci požadují přísnější označování země původu masa
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

K odhlasování dnešního usnesení Evropského parlamentu je vedly nedávné potravinové skandály, ale i rostoucí očekávání spotřebitelů ohledně poskytovaných informací. Podle Evropské spotřebitelské organizace (BEUC) totiž až 70 % lidí považuje uvedení země původu za hlavní faktor při výběru potravin, zejména masa.

„Usnesení Evropského parlamentu jsem podpořila. Legislativa pro podrobné označování hovězího masa existuje již přes deset let a spotřebitelé, i s ohledem na nedávné podvody v potravinářském řetězci, požadují podrobné informace i u dalších druhů mas,“ vysvětluje europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D), členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.

 Do budoucna by tedy i ostatní druhy mas měly obsahovat označení země narození, země chovu a země porážky – v souladu s požadavky, které již nyní mají splňovat etikety na mase hovězím. Zmizet by měly veškeré výjimky ohledně informací uváděných na obalech mletého masa.

„V neposlední řadě je potřeba připomenout, že označení ‚vyrobeno v EU‘ si doposud nezískalo důvěru evropských spotřebitelů. Jsem přesvědčena, že spotřebitelé žádají na první pohled srozumitelné a především pravdivé informace, a mají na ně plné právo,“ dodala poslankyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.