Sehnalová (ČSSD): Největší z lobbistů

02.03.2014 20:44

Zdá se, že se hlavní politické strany a hnutí současné české politické scény, alespoň podle vyjádření svých představitelů, shodují v tom, že je třeba změnit přístup České republiky k EU a začít být mnohem aktivnější.

Sehnalová (ČSSD): Největší z lobbistů
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Otázkou je, co tím jednotlivé strany myslí. Pokud jde o to, jakou roli by měl v tomto ohledu hrát Evropský parlament, přijatelnost představy, že poslanci Evropského parlamentu jsou vlastně jen z veřejných peněz placenými firemnimi lobbisty, vyvrátil před pár lety britský týdeník The Sunday Times. Ten nachytal hned několik europoslanců, kteří byli za úplatu ochotni spolupracovat s fiktivní firmou a podávat v jeji prospěch pozměňující návrhy. Investigativní novináři měli žně a do té doby jistě slibná politická kariéra nachytaných europoslanců skončila prakticky ze dne na den.

Hranice mezi lobbingem a politikou musí být jasné a veřejnost by si měla tuto hranici pečlivě hlídat. Své zástupce do Evropského parlamentu si volí lidé, aby vyvažovali různé společenské zájmy. Jde o standardní střet evropské levice a pravice, o střet zájmů zaměstnanců a zaměstnavatelů, střet o pracovní podmínky, práva žen, menšin, spotřebitelů i slušných obchodníků a mnoho dalších s dopadem na život lidí v Evropě. Jedním z nich a možná tím nejdůležitějším, je také střet o veřejný prostor, který sociální demokracie nehodlá privatizovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.