Semelová (KSČM): Neustálé zdražování nákladů na bydlení je naprosto nepřijatelné

28.07.2013 17:20

Stanovisko k rozhodnutí o výstavbě nové vodní linky ÚČOV.

Semelová (KSČM): Neustálé zdražování nákladů na bydlení je naprosto nepřijatelné
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Rada hl. města Prahy svým rozhodnutím z úterý 23.července konečně dala zelenou výstavbě nové vodní linky ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově za 5,8 mld. Kč bez DPH.

Klub KSČM v Zastupitelstvu hl.m.Prahy přijaté technické řešení v příslušných komisích a výborech dlouhodobě podporoval. Neúměrně dlouhá, téměř 15 tiletá etapa váhání, chyb, měnících se stanovisek, podivných dohod , které zaváněly korupcí, atd. totiž přivedla Prahu do situace, kdy by musela  od roku 2017 platit vysoké pokuty.  Uvádí se 0,5 – 1 milion Kč denně, které by musela zaplatit Evropské komisi za nedodržení podmínek kvality vyčištěné a do Vltavy vypouštěné vody. Za tyto chyby a hazardování nesou vinu pravicové strany, které  odpovídaly za řízení Prahy, tedy TOP 09 (vládnoucí v Praze v tomto volebním období), ale především pak ODS, která o všem rozhodovala už dříve. Jednání v časové tísni však není jediné, za co nesou pravicová vedení radnice odpovědnost. 

Jde i o finanční stránku realizace schváleného projektu. Praha původně chtěla získat šestimiliardovou dotaci na přestavbu a dostavbu čistírny z fondů Evropské unie. Ta však žádost o financování odmítla. Důvodem byla extrémně dlouhá ( až do roku 2028)  a nevypověditelné nájemní smlouvě s firmou Veolia na provozování vodovodní sítě, kterou  podepsal tehdejší primátor  Pavel Bém. Sliby exprimátora Bohuslava Svobody (ODS), ale i nového primátora Hudečka (TOP 09), že smlouvu zruší, skončily fiaskem. Praha tak musí celou výstavbu nové vodní linky financovat z vlastních zdrojů. Jenže ty, s ohledem na předražené zakázky typu tunel Blanka, nákup nových tramvají, Opencard ad. nemá, a tak, jak je u pravicových vlád běžné, mají se tyto náklady přenést na občany, v tomto případě do zdražení vodného a stočného.

Pro klub KSČM je toto neustálé zdražování nákladů na bydlení naprosto nepřijatelné. Vyzýváme proto radu hl.m. Prahy k dalším jednáním se společností Veolie,  ministerstvem životního prostředí i Evropskou komisí o vytvoření podmínek pro získání dotace na přestavbu ÚČOV od Evropské unie.

Marta Semelová, předsedkyně klubu KSČM v ZHMP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marta Semelová - profil

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Koudelka (Trikolora): Proč nedeportovat Ukrajince do války

10:10 Koudelka (Trikolora): Proč nedeportovat Ukrajince do války

Ukrajinská vláda prezidenta Volodymyra Zelenského požaduje po jiných státech, aby donutily k nástupu…