Senátor Bek: Naděje, že se podaří někde ušetřit, nejsou realistické

11.12.2019 13:04

Projev na 14. schůzi Senátu 11. prosince 2019 – Informace vlády ČR o pozicích vlády a programu jednání Evropské rady, která se koná ve dnech 12. - 13. prosince 2019

Senátor Bek: Naděje, že se podaří někde ušetřit, nejsou realistické
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Vážený pane předsedo, vážený pane vicepremiére, vážené dámy a pánové,

dovolte mi, abych se stručně vyjádřil k tomu spornému 6. bodu usnesení. Nejprve bych chtěl přece jen zpochybnit to, že by minulá usnesení Senátu měla být navždy závazná do budoucnosti. A to je dvou důvodů. Byla přijímána Senátem, který měl jiné politické složení, než má dnešní Senát. A zadruhé se změnily vnější podmínky.

V posledním roce došlo k poměrně dynamické proměně pohledu na priority Evropské unie, tak, jak je to signalizováno v agendě nové komise i v postojích Evropského parlamentu. A koneckonců i v postojích řady národních parlamentů, jak jsem měl možnost sledovat minulý týden na setkání evropských výborů národních parlamentů. Je zřejmé, že se posouvají priority Evropské unie, a to naše usnesení se snaží reagovat na tu změnu priorit.

Já naváži na kolegu Dienstbiera. Usnesení konstatuje to, že zatím nemá naše pozice jasné priority. A současně bude velmi těžké chtít všechno. Jak zemědělskou politiku v plném rozsahu, který byl dříve indikován, kohezní politiku a nové nástroje, které by řešily dekarbonizaci průmyslu či energetiky. A je zcela zřejmé, že debata o celkovém rozpočtu ve víceletém finančním rámci bude velmi komplikovaná. Čistí dárci požadují velmi výrazné snížení rozpočtu proti původnímu návrhu Evropské komise z doby přibližně před rokem. Finské předsednictví předložilo kompromisní návrh, který je někde uprostřed mezi těmi čísly. A ta debata bude jistě velmi složitá a očekávat navýšení víceletého finančního rámce není příliš realistické.

A myslím si, že k tomu je potřeba, aby se vláda nějakým způsobem jasně postavila, co budou její priority, protože nepůjde financovat všechno. A naděje, že se podaří prostředky někde ušetřit v administrativním rozpočtu Evropské komise nejsou realistické. Částky nesedí. Ty částky, které potřebujeme na dekarbonizaci energetiky, a nejen my, ale řada dalších zemí, jsou mnohem vyšší než to, co se dá ušetřit.

A dovolte mi také jenom stručně komentovat pozici usnesení k jaderné energetice. My jsme na výboru většinově považovali za rozumné, abychom teď neotevírali vzrušenou debatu o energetickém mixu. A myslím si, že v téhle té situaci tohoto usnesení na seriózní debatu není prostor a považujeme to za rozumný kompromis mezi názory členů evropského výboru.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.