Senátor Horník: Obavy u vodáren a kanalizací, které vytvářejí a zpracovávají kaly, by měly být zažehnány

12.08.2015 17:46

Projev na 11. schůzi Senátu dne 12. 8. k Návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech:

Senátor Horník: Obavy u vodáren a kanalizací, které vytvářejí a zpracovávají kaly, by měly být zažehnány
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za Karlovy Vary Jan Horník

Rád bych se vyjádřil nebo navázal bych rovnou na to, co říkal kolega Valenta. On mluvil o odpadních vodách. Myslel tím zřejmě potom následné zpracování kalů, zpracování formou vlastně použití na zemědělskou půdu zemědělci. Včera jsme toto debatovali na našem výboru a debatovali jsme to ještě dneska ráno na Komisi pro rozvoj venkova. Já jsem tam potom zůstal s paní náměstkyní Veronikou Peštovou a vyjasňovali jsme si pozici ministerstva a pozici případných zpracovatelů. Je tam trošku nejasná formulace v zákonu, kde přibyly dva nové body formou pozměňovacích návrhů pana poslance Kotta. Nicméně, když se to detailně prostuduje se znalostí věci, tak se dojde k závěru, že to pan poslanec Kott myslel dobře a že to je de facto změkčení toho, co připravovalo původně ministerstvo životního prostředí. A obavy, které jsou zejména u vodáren a kanalizací v ČR, ty, které vytvářejí a zpracovávají kaly, by měly být zažehnány, to znamená, ony budou moci likvidovat kaly dál, tak jak činí doposud, jenom se vyžaduje větší kontrola těch kalů, které se dávají de facto na pole.

Vezměte si zemědělce, který produkuje zeleninu, biozeleninu a pak se mu tam smíchají odpady z různých čistíren a vy zjistíte, že je v tom nějaký kadmium. A vlastně ani nevíte, kdo je původcem. Čili tato část novely jde určitě správnou cestou a pokud jde o výkladové nejasnosti, které tam vznikají mi bylo přislíbeno paní náměstkyní, že budou odstraněny tou formou, že bude vydán jakýsi prováděcí předpis nebo možná dokonce vyhláška, aby to, co by zde mělo být schváleno v této novele, bude jasné i tomu poslednímu uživateli.

Dovolte mně, abych ještě prostřednictvím pana předsedajícího vzkázal paní kolegyni Hamousové, nevím, jestli jsem to pochopil já špatně nebo ona, nicméně se domnívám, že směrnice EU ustanovuje zpětný odkup u pneumatik na 35 % a Česká republika má 65 %.

Nemá to nic společného se společnostmi, těch třicet, které ona říká, které nekonají. Byly smíchány, podle mého, dvě věci najednou. A pak se potřebuji zeptat rovnou, když už je to tady nastolené, pana ministra, těch třicet, co nekoná. To znamená, že jsou to mrtvé společnosti, které mají pouze povolení a nekonají tento odběr, protože nemají pneumatiky, nebo si to nedovedou vysvětlit. To znamená, že v systému tím, že asi nevybírají nebo nedostatečně, a to mi není jasné, proč v systému vůbec jsou a proč kontrola Ministerstva životního prostředí, když někdo neodebírá a vlastně nekoná, tak proč mu licenci nevezme.

Dovolte mi ještě něco říci ke kolektivním systémům. Mě zaráží fakt, že na jedné straně vláda velmi dobře a pozitivně vnímá situaci ve sběru odpadů, jakýchkoliv formou kolektivních systémů. De facto se k tomu vyjádří Legislativní rada vlády a nakonec zde jakousi rychlou novelou, kterou nepřipravila vláda nebo nepředkládala vláda nebo Ministerstvo životního prostředí, ale která vznikla v Poslanecké sněmovně asi byla prolobbována, tak narychlo schválíme něco, co svým způsobem odporuje tomu, co vláda přijala v době nedávné. A na druhou stranu si neuvědomujeme, že pokud to v této podobě, tento nový kolektivní systém pro sběr pneumatik schválíme, tak nebude cesta zpět, protože ti, kteří budou odebírat pneumatiky už teď jsou v očekávání. A v očekávání, pokud my dneska schválíme zákon v rozsahu, jak je nám předložen a neschválíme případný pozměňovací návrh kolegyně Seitlové, tak už nebude cesta zpět. A budeme mít další jeden ze způsobů kolektivního odběru jedné z komodit odpadu.

Myslím si, že tato cesta je velmi špatná a jestli jsme vydrželi, my jako starostové, občané, tolik let bez kolektivního systému u této komodity, tak se domnívám, že velká novela o odpadech, která očekávám, že by mohla dorazit do jednoho roku, takže už se tolik nestane. Protože přeci jenom 65 procent odebíráme, ptám se, kde je 35 procent, kde skončí. Jestli je to třeba v lesích mé obce. Ano, občas nějakou pneumatiku najdeme, ale co my s ní uděláme? My jí vezmeme a tomu, kdo je v systému a sbírá zpětně pneumatiky, tak zaplatíme padesát korun. Dobře. Je jich za rok dvacet, my jsme malinký. Ale katastrální území je obrovské. Tak je to, dejme tomu tisíc korun. Možná u velkých měst je to horší. Nicméně za cenu toho, že ne úplně legislativně je jasný nový kolektivní systém, který by měl vzniknout. Tak to mi nestojí za to, abych proto zvedal ruku, protože je to jako vždycky. Máme to velmi dobře promyšlené a praxe nám potom ve skutečnosti to, co se objeví v Poslanecké sněmovně, nefunguje a rychle novelizujeme. Vzpomeňte si na dětské skupiny a další zákony z posledního období. Vzpomeňte si na nové zpoplatnění vynětí ze zemědělského půdního fondu. Všichni dneska víme, jakou hrůznost jsme přijali nebo respektive my ne, ale Poslanecká sněmovna, která nás přehlasovala. A to tento zákon v části, který se týká zpětného odkupu pneumatik je velmi obdobný těm předchozím. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.