Senátor Malý: Lékový záznam bude zachraňovat životy

24.07.2019 10:01

Institut lékového záznamu o léčivech může v Česku zachránit stovky životů ročně. Jde o jednoduché opatření, které umožní ošetřujícím zdravotníkům zjistit, jaké léky daný pacient bere.

Senátor Malý: Lékový záznam bude zachraňovat životy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Malý

„Je to skvělý nápad, který s mizivými náklady přinese velké benefity například v podobě záchrany životů. Špatné kombinace léků už nebudou zabíjet. Rozhodně ho podpořím,“ říká v den hlasování senátor, profesor vnitřního lékařství a náměstek FNHK prof. MUDr. Jaroslav Malý CSc.

O novele zákona č. 378/2007 Sb. budou senátoři hlasovat ve středu 23. 7. 2019. Institut lékového záznamu navazuje na tzv. eRecept. Lékařům, záchranářům, ale i lékárníkům umožní nahlížet do lékového záznamu pacienta, ve kterém uvidí, jaké léky a v jakém období bere nebo bral. Novela počítá se zákonnou presumpcí souhlasu pacienta s nahlížením oprávněných osob do jeho lékového záznamu, pokud pacient sám aktivně nevysloví nesouhlas. Jde tedy o tzv. opt-out režim. Takový nesouhlas musí sdělit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. V letech 2007 až 2017 došlo k více než 3,5násobnému nárůstu počtu hospitalizací v důsledku nesprávného užívání léků. Odhaduje se, že ročně by tento institut mohl zachránit až 200 lidských životů. V Česku neexistují data o počtu nežádoucích interakcí mezi léky, ale ve Velké Británii se takové interakce týkají asi 7 % pacientů. „Doteď se lékaři i lékárníci museli spoléhat jen na informace od pacienta. A když někdo bere třeba 10 léků denně, začne se v tom sám ztrácet.  A to nemluvím o záchranářích, kteří se velmi často dostávají k lidem v bezvědomí, kteří jim o tom, co berou za léky, nic neřeknou,“ vysvětluje senátor Jaroslav Malý, který opt-out režim považuje v tomto případě za správný.

Vzhledem k tomu, že opatření navazuje na již existující eRecept, nebude zavedení možnosti nahlížet do lékového záznamu technicky složité, prakticky na jedno kliknutí. Informace uložené v centrálním úložišti elektronických receptů budou mít okamžitě. Lékový záznam neobsahuje pouze specifikaci léku, ale také identifikuje lékaře, který lék předepsal, lékárníka, který lék vydal nebo poskytovatele zdravotních služeb, v rámci jehož činnosti byl lék podán. Lékaři budou moci nahlížet do lékového záznamu až 5 let zpětně, lékárníci pouze 1 rok. Posledně jmenovaní by chtěli mít stejná práva jako lékaři. Podle průzkumu České lékárnické komory totiž až 57 procent lidí dostává v lékárně instrukce, které se od lékaře nedozvěděli. V okamžiku, kde je pacient u lékaře poprvé, dává mu souhlas s nahlédnutím do lékového záznamu předložením občanského průkazu. „Pečlivě budu sledovat aplikaci zákona především u záchranářů, protože tam si myslím, že bude mít největší účinnost. Zároveň jsem přesvědčen, že zákon omezí duplicity v předepisovaných lécích, zabrání chybám v dávkování a nežádoucím kontraindikacím,“ doplňuje senátor Jaroslav Malý. Institut lékového záznamu je již 19. novelou zákona o léčivech č. 378/2007 Sb. od jeho vzniku v roce 2007.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách