Senátor Valenta: Poslanci podpořili majetkový striptýz

31.05.2018 8:35

Úterní hlasování těch poslanců, kteří nepodpořili senátní verzi novely zákona o střetu zájmů, nelze vnímat jinak, než jako podraz komunálních politiků a samospráv.

Senátor Valenta: Poslanci podpořili majetkový striptýz
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Majetkový striptýz, k němuž jsou starostové, místostarostové a radní kvůli majetkovým přiznáním nuceni, nepovede k ničemu jinému než k odchodu schopných a pracovitých lidí ze služeb veřejnosti. To se samozřejmě podepíše na fungování našich měst a obcí a na jejich dalším rozvoji.

Přes půl roku se vede debata o tom, jak zákon o střetu zájmů vůči těmto lidem, kteří jsou v současnosti postaveni zcela bezdůvodně do role sprostých podezřelých, zmírnit a zabránit tomu, aby ze svých funkcí odcházeli a byli demotivováni k další kandidatuře ve volbách. Je zcela tristní, že po tomto půlroce byl schválen jen velmi chabý ústupek, který prakticky nic nemění. Buzerace ohledně vykazování majetku se bude týkat i nadále všech jen s tím rozdílem, že některé údaje neuvolněných funkcionářů se zveřejňovat nebudou.

Předpokládám, že ani to ale v dotyčných nebudí moc důvěry, a ani se jim nedivím. Požadavek Senátu na to, aby komunální politici měli právo vědět, kdo si o nich co zjišťuje, a aby se ti, co si chtějí registr majetku prohlížet, museli identifikovat, jsem vnímal jako zcela legitimní a přirozenou ochranu proti šmírákům a bonzákům, kteří nemají na práci nic jiného, než závistivě poukazovat na to, kdo bere kolik peněz a jaký majetek vlastní. Nerozumím tomu, co na této podmínce poslancům ANO, Pirátů, SPD a KSČM, kteří senátní verzi zablokovali, tolik vadilo.

Svatá válka za transparentnost a dehonestace všech politiků coby apriorních korupčníků je trend, který již dlouho vede a nadále povede k tomu, že zde nebude chtít vládnout nikdo, a nebo jen neschopní ničemové, kteří sice nebudou vlastnit žádný majetek, ale ani myšlenky a vize pro zvyšování kvality života občanů a pro rozvoj naší země, obcí i měst.

Chcete vědět, jak hlasoval právě váš poslanec? Pak přehled hlasování najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…