Senátor Veleba: Blbou náladu je třeba udržovat

27.12.2015 11:53

„Letošní vánoční poselství považuji za jeden z nejlepších prezidentských projevů Miloše Zemana.“ To je hodnocení předsedy Asociace krajů Michala Haška, se kterým se naprosto ztotožňuji.

Senátor Veleba: Blbou náladu je třeba udržovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Ano, krátký vánoční projev prezidenta republiky, přednesený jako vždy z patra, byl opravdu dobrý a jako vždy řekl jedno zásadní poselství.

To letošní se týkalo naší země a prezident je sdělil ve dvou krátkých a jasných větách: „Tahle země je naše. Není a nemůže být pro všechny“. Projev pana prezidenta byl umírněný, poděkoval občanům a vládě, vyzvedl pozitiva vývoje naší země, „ukončil“ blbou náladu a symbolicky se usmál do kamery. Jasně pojmenoval migrační krizi a vzdal hold naší zemi.

Říkal jsem si, že tentokrát to budou mít jeho kritici těžké a že na této vánoční řeči toho mnoho nenajdou. Bohužel jsem se mýlil. Pan premiér Sobotka pravil, že „Svět a náš život jsou ale složitější, než nám dnes bylo vylíčeno z Lán.“ Od něho, který nikdy v reálném životě nebyl to sedí. Pro něho je život tak složitý, že se raději lidem vyhýbá, jako například při nedávné návštěvě Ostravska kvůli hrozícímu propouštění v OKD. Setkal se s hejtmanem, několika zástupci hospodářské tripartity kraje, s úředníky Pracovního úřadu, ale mezi ty, kterých se nepodařená privatizace OKD panu Bakalovi týká a u které mimochodem jako tehdejší ministr financí byl, si netroufl. Tedy hrdina, který toho o životě lidí tolik ví …

Zato místopředseda vlády Andrej Babiš, který byl s rodinou na cestách, si nechal text prezidentova projevu poslat a zhodnotil ho jako velmi dobrý a rozvedl proč. Závěrečná slova hodnocení prezidentova projevu ze strany Andreje Babiše jsou hodna pragmatického politika:  „Celkově na mě ale projev působí pozitivně, státnicky a ve větách jako "skončila blbá nálada" vidím i pokus o spojení českého národa, ne jeho rozdělování, jak se v minulosti občas stávalo.” Neškodilo by, kdyby si toto hodnocení přečetli mnozí politici, kteří staví na odiv to, že prezidentův projev neposlouchali. Například Babišův vládní kolega Pavel Bělobrádek sdělil, že byl na obědě u tchyně a vystoupení prezidenta neposlouchal. Trochu zvláštní postoj od profesionálního politika a místopředsedy vlády.

To europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil má názor úplně jasný se v projevu Miloše Zemana nedočkal žádného hlubšího zamyšlení a nepřímo dokonce ponouká občany, aby prezidenta neposlouchali – „Mám dojem, že je trochu škoda kazit takovýmto projevem občanům vánoční čas“ zhodnotil pan europoslanec. Mohl bych v přehlídce panoptika dekadentní politické scény pokračovat, od rozumbrady Dolejše až po „spolehlivého držáka“ Kalouska, nebo polemizovat se zoufalci jakési proimigrantské instituce, která chce prezidenta rovnou žalovat, ale bylo by to nošení dříví do lesa.

Ani jeden z rádoby moudrých a vtipných kritiků by podobné vystoupení v přímém přenosu s obrovskou sledovaností z patra nesvedl, ale rádi dodají materii o jejíž zpracování v neprospěch prezidenta se média s chutí postarají. S tím nejde nic dělat, frontu proti Zemanovi je třeba udržovat, opečovávat a do nekonečna troubit, že rozděluje společnost. Opak je ale pravdou, pan prezident spojuje stále větší část občanů, kteří nesdílejí názory a myšlení, které jim vytrvale vnucují různé samozvané, nikým nevolené a od života odtržené elity, část politiků a některé politické strany. Skóre narůstá v neprospěch těchto elit, politiků a stran a bude pro ně hůř. Vánoční poselství prezidenta republiky bylo totiž opravdu dobré a jeho kritici propásli příležitost skončit se svou blbou náladou. Oni ale dost dobře nemohou, prezident jim to svým výborným výkonem pokazil a tak musí bojovat dál a blbou náladu udržovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…