Senátor Veleba: Německá tajná služba odhaduje, že v Německu je 7900 džihádistů

02.12.2015 16:46

Projev na 15. schůzi Senátu dne 2. 12. 2015

Senátor Veleba: Německá tajná služba odhaduje, že v Německu je 7900 džihádistů
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a vážení kolegové. Dovolil bych si k tomuto tématu pár dalších poznámek. Za prvé si myslím, že je dobře, že tento bod byl zařazen a mám následující poznámky:

Předseda vlády Bohuslav Sobotka nedávno prohlásil, že situaci má vláda pod kontrolou. Je ale třeba, aby to tak skutečně bylo. Chtěl bych tady poznamenat, že například německá tajná služba vydala nedávno informaci, že až 80 % uprchlíků jsou mladí muži mezi 16 až 35 lety.

Že pocházejí převážně ze Sýrie a Iráku, kde přišli do styku s válkou. Část z nich má bojovou zkušenost, někteří pak válčili za Islámský stát, a někteří mají příkaz k boji. Tolik doslova ředitel německé kontrarozvědky Hans Maassen. Německá tajná služba odhaduje, že na území Spolkové republiky Německo je 7900 džihádistů, to znamená bojovníků, kteří jsou připraveni k boji.

Vaším prostřednictvím, pane řídící této schůze, panu předsedovi Senátu. V situaci, kdy jsou tady odstraněny hranice, kdy je volný pohyb osob v rámci Evropské unie je úplně jedno, kolik na kterém území je imigrantů, ale tyto teroristické útoky rozhodují jednotky. Jednotky osob.

Dál bych chtěl poznamenat a chtěl bych, kdyby se pan ministr mohl k tomu vyjádřit. Pokud se týká hotspotů, tak mělo jich být do – nevím teď, jestli konce září nebo října, ale zkrátka na podzim tohoto roku, to datum už je za námi, na území Řecka a Itálie zřízeno 11. Současný stav je takový, že fungují dvě. A kdy budou zprovozněny další, tuto otázku nikdo neví.

Zvláštní kapitolou ve vztahu k těmto záležitostem jsou Spojené státy, které žádné hotspoty neplánují, kteří to chtějí dělat tak, pokud nějaké uprchlíky přijmou, tuším, že asi 20 guvernérů z jednotlivých zemí Spojených států je proti přijetí jakéhokoli uprchlíka na území Spojených států, tak pokud přijmou, tak to chtějí dělat na cizím území. A chtějí to dělat tak, že tam budou mít dobu až dva roky na zjištění, co je kolem těch osob potřeba.

Sečteno a podtrženo: 1. Evropská unie není schopna chránit svoje hranice. Ten stav trvá i nadále. 2. Evropská unie není schopna identifikovat a lustrovat ilegální migranty, viz hotspoty. 3. Není na místě vytvářet ze strany vlády dojem, že je vše pod kontrolou. Nehledě na to, že vláda není jednotná. Něco říká premiér, jeden jeho ministr chce přijímat ročně kolem 15 tisíc uprchlíků, druhý ministr, v tomto případě místopředseda vlády, vyzývá k uzavření hranic a dodává, že tito imigranti jsou nezaměstnatelní. To znamená, že vláda směrem navenek naprosto nemluví stejným hlasem.

A konečně 4., a chtěl bych pana ministra požádat o přenesení tohoto názoru, není namístě sdělovat v novinách na adresu hlavy státu, že parazituje na strachu lidí. To si myslím, že je tvrzení, které je naprosto mimo a naprosto zkrátka za hranou. A je to tvrzení, které bylo učiněno jako první. Takže za této situace je těžko očekávat, že v České republice ti, kteří jsou zodpovědní – a teď mluvím hlavně o Bezpečnostní radě státu –, že potáhnou za jeden provaz. A já bych chtěl vyzvat, aby se dali rychle dohromady, sladili si noty a konali.

Byli jsme také – a o tom tady také nebyla řeč – a to nikdo tady v České republice neřekl. Zkrátka, byli jsme zařazeni Islámským státem mezi společenství – říkají tomu tuším zemí ďáblů – a těch zemí je 60.

Pokud se týká poznámky k Asadovi. Včera jsem si poslechl a velmi jsem se tomu divil, že to bylo zařazeno, nebudu to teď hodnotit, jenom řeknu, že to bylo.

Dvouhodinový pořad v ČT24, kde byl rozhovor, podle mého názoru špičkového reportéra, který dělal kdysi válečného zpravodaje na Blízkém východě, Kubaly s prezidentem Asadem. Já osobně jsem doposud – nevím, jak vy – já osobně jsem si doposud nemohl udělat žádný ucelený názor v tom smyslu, že bych slyšel i protistranu. Do této chvíle jsem slyšel jenom – Asad je takový, Asad je makový, ale tam byl dvouhodinový rozhovor, který šel do velkých podrobností. Tak bych doporučoval, kdo o to má zájem, aby se s tím seznámil.

Takže závěrem – já bych chtěl podpořit návrh 1. místopředsedy Senátu pana Přemysla Sobotky plus doplňující návrh předsedy Senátu. A zvláště bych chtěl požádat o to, abychom nějakým způsobem zinstitucionalizovali nějaký trvalý proud informací v této záležitosti nám, senátorům. Jestli přes příslušný výbor nebo přes pravidelné zařazování v určité frekvenci, třeba měsíční, jednacího bodu do našeho plenárního jednání, to bych ponechal na úvaze. Ale rozhodně je třeba kolem toho dělat. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…