Senátorka Chalánková: Nikdo není zvědavý na to, aby k nápravě docházelo až po letech, kdy už o nic nejde

25.03.2021 5:35

Podmínky návratu do vlasti jsou protiústavní. Ústavní soud o tom odmítl rozhodnout. A proto Jitka Chalánková předkládá novelu zákona o Ústavním soudu.

Senátorka Chalánková: Nikdo není zvědavý na to, aby k nápravě docházelo až po letech, kdy už o nic nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka Jitka Chalánková

Novelu zákona o Ústavním soudu, která by výslovně umožnila ústavním soudcům preventivní kontrolu nejen zákonů, nařízení a vyhlášek, ale také opatření obecné povahy, připravuje senátorka Jitka Chalánková. Reaguje tak na čerstvé rozhodnutí Ústavního soudu, který se odmítl vyjádřit k možné protiústavnosti zákazu návratu pozitivně testovaných, popřípadě netestovaných českých občanů do vlasti.

Anketa

Má být Slavia potrestána za údajné rasistické napadení hráče Glasgow Rangers?

4%
96%
hlasovalo: 10277 lidí

Vlastní námitku skupiny senátorů, podle kterých tato opatření porušují právo na návrat do vlasti zakotvené v Listině základních práv a svobod, Ústavní soud vůbec neposuzoval. Prohlásil se za nepříslušný, protože podle něj může posuzovat opatření obecné povahy pouze ve spojení s individuální ústavní stížností poškozených po vyčerpání všech procedur před správními soudy. Odsoudil tak všechny občany ke zdlouhavé cestě od správního orgánu přes obecný správní soud a Nejvyšší správní soud k Ústavnímu soudu a znemožnil tak senátorům anebo poslancům zásadně urychlit celou proceduru podáním návrhu na zrušení protiústavních opatření přímo Ústavnímu soudu, který jediný může o protiústavnosti rozhodnout. Sám Ústavní soud v odůvodnění akademicky vypočítává, že na otázku přezkumu ústavnosti opatření obecné povahy změnil za poslední rok názor již čtyřikrát.

„Jedná se o zásadní mezeru v platné legislativě, která je dána tím, že v době vzniku ústavy a zákona o Ústavním soudu žádná opatření obecné povahy neexistovala – do českého práva byla zavedena až od roku 2006. Je nezbytné, aby Ústavní soud mohl posuzovat jejich ústavnost stejně jako u zákonů a podzákonných právních předpisů, protože i ona přímo zasahují do práv všech občanů. Není možné kontrolu jejich ústavnosti omezit pouze na ústavní stížnosti konkrétních, již postižených občanů. Taková soudní cesta je zdlouhavá a znemožňuje rychlý zásah v případě, kdy se takové opatření závažným způsobem vláme do základních lidských práv. Stejně tak nelze spoléhat na správní soudy, protože ty nemohou rozhodovat o souladu s ústavou,“ vysvětluje legislativní záměr Jitka Chalánková.

Pokud by nedošlo k nápravě, mohla by podle Chalánkové vláda i nadále prostřednictvím opatření obecné povahy kdykoli obejít principy ústavy a jednat v rozporu s jejím duchem, aniž by při tom byla limitována efektivní kontrolou ústavnosti svých kroků. „Nikdo není zvědavý na to, aby k nápravě docházelo až po letech, kdy už o nic nejde,“ dodala senátorka Chalánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…