Šilar (KDU-ČSL): Oceňuji přesvědčivost, s jakou paní doktorka Janů obhájila svoji nominaci

25.07.2015 12:19

Úřad pro ochranu osobních údajů povede od září Ivana Janů

Šilar (KDU-ČSL): Oceňuji přesvědčivost, s jakou paní doktorka Janů obhájila svoji nominaci
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

Úřad pro ochranu osobních údajů od září povede bývalá ústavní soudkyně Ivana Janů. Na návrh KDU-ČSL, starostů a ANO byla Ivana Janů zvolena Senátem již v prvním kole volby; jejím protikandidátem byl inspektor úřadu Josef Vacula. Novou předsedkyni úřadu formálně jmenuje prezident Miloš Zeman. V září Ivana Janů převezme vedení úřadu po Igoru Němcovi.

„Ochrana osobních údajů je ochranou soukromí. To je velmi ohroženo zejména množstvím informací, jež jsou o nás shromažďovány a vzájemně propojovány. Jedná se o údaje zdravotní, daňové, finanční, personální a další. Sami se nebezpečí vystavujeme také neopatrností při využívání sociálních sítí,“ uvedla Ivana Janů.

Mezi priority Ivany Janů v čele úřadu patří například udržení nezávislosti Úřadu, zpřesnění výkladové praxe zákona, dodržování judikatury Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu a zavedení veřejné konzultace při přípravě stanovisek úřadu.

„Považuji za důležité, abychom uměli pracovat také se širokou veřejností. Téma ochrany osobních údajů je třeba lidem srozumitelně a jednoznačně vysvětlovat, přiměřenou formou veřejnost vzdělávat,“ řekla budoucí předsedkyně úřadu.

„Ivana Janů byla po pádu totality poslankyní KDU-ČSL, mimo jiné se podílela na tvorbě novodobé české ústavy. Téměř 20 let byla ústavní soudkyní. Oceňuji přesvědčivost, s jakou paní doktorka Janů obhájila svoji nominaci před senátory a jsem přesvědčen, že se stejným nasazením povede úřad,“ uvedl k nominaci Janů Petr Šilar, předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí.

Úřad pro ochranu osobních údajů byl založen v roce 2000. Dbá na dodržování povinností při zpracování osobních údajů a řeší stížnosti na jejich zneužívání. Zejména s rozvojem informačních technologií je právo na ochranu osobních údajů stále více narušováno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…