Skalický (Pro Prahu): Naše téma pro seniory - ústupové bydlení může vyřešit mnoho problémů

17.09.2014 12:17

Smíšené vícegenerační bydlení s dotovaným nájmem a dalšími službami může seniorům pomoci vyřešit nouzovou životní situaci, pokud je pro ně bydlení ve větších bytech s rostoucím regulovaným nájemným finančně neúnosné.

Skalický (Pro Prahu): Naše téma pro seniory - ústupové bydlení může vyřešit mnoho problémů
Foto: red
Popisek: Jan Skalický, kandidát hnutí PRO PRAHU

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Institut ústupového bydlení je určen občanům, kterým hrozí, že pro ně drahé nájemné bude představovat zásadní potíže. Tento systém funguje úspěšně např. ve Vídni, která má podobnou věkovou a sociální strukturu jako hlavní město Praha.

Principem je uvolnění velkých bytů a přestěhování se do menších, v nichž je nižší nájemné a nabídnutí uvolněných bytů jiným zájemcům. Senioři se často kvůli vzrůstajícím nákladům dostávají do neřešitelné situace a potřebují radu a pomoc. Zvláštní péči je nutno věnovat seniorským neplatičům nájemného. Zde se jako řešení nabízí operativní spolupráce bytových a sociálních odboru° se správcovskými firmami meˇstského bytového fondu, poradenství, osvěta a pomoc při získání prˇíslušných sociálních dávek a pomoci nebo adresné snižování nájmu.

Pro zamezení nezákonnému prˇedražování nájemného se nabízí po vzoru Vídně podpora bytového a sociálního poradenství, kdy je aktivně komunikováno s obyvateli, kterým kvůli neplacení nájemného hrozí nebezpečí vystěhování. Vídeňská organizace FAWOS komunikuje s těmito občany a společně řeší vzniklou situaci. Podobného modelu bych chtěl dosáhnout na Praze 5. Řeší se právní aspekty, osobní finanční plán nebo se jedná s pronajímateli a vlastníky bytů. Senioři na to nejsou sami.

Kvalitní péče o seniory je vizitkou vyspělé a kulturní společnosti a je nutno vnímat jejich specifické potřeby. Jen v Praze žije přes 220 tisíc seniorů. U nás na Praze 5 žije 18 729 seniorů z celkových 84 183 občanů. Každá městská část, obec či město musí najít možnosti, jak seniorům pomáhat. Já prosazuji vhodné bydlení pro seniory, ať už se jedná o ústupové bydlení, rozšíření domů s pečovatelskou službou nebo institut dožití ve stávajícím bytě. Chci, aby lidé žili pohodlně v prostředí, na které jsou zvyklí.

S tím souvisí i téma bezpečnosti v ulicích. Je nutno posilovat strážníky v ulicích, zatočit s feťáky a vandalismem. Senioři se nesmí bát vyjít na ulici, nesmíme je nechat oklamat šmejdy. Prosadím, aby na Praze 5 fungoval Ochránce práv občanů Prahy 5 a linka právní a sociální pomoci zdarma.

Ing. Jan Skalický, politické hnutí PRO Prahu,
kandidát na starostu Prahy 5

Ing. Jan Skalický

  • HPP
  • politické hnutí PRO PRAHU, kandidát na starostu Prahy 5
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Skalický - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …