Skopeček (ODS): Přijatý koncept finanční ústavy je vykastrovaný

23.02.2015 18:38

Vláda ČR schválila vykastrovaný a značně oslabený návrh finanční ústavy, která má pomoci k udržitelnosti veřejných rozpočtů a zastavení nebezpečného zadlužování.

Skopeček (ODS): Přijatý koncept finanční ústavy je vykastrovaný
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

ODS finanční ústavu prosazovala jako první a svůj návrh představila již v roce 2009. Tehdejší návrh počítal s příjímáním nápravných rozpočtových opatření již ve chvíli, kdy zadlužení země přesáhne 40 % HDP. Současný vládní návrh však tuto hranici posouvá až na nesmyslně vysokých 55 %. Podíváme-li se na aktuální výši veřejného zadlužení (43,2 % HDP), je zřejmé, že k posunutí hranice došlo právě proto, aby se finanční ústava netýkala stávající vlády a ta mohla dál nezodpovědně hospodařit.

Z původního konceptu finanční ústavy tato vláda vyjímá i hmotnou odpovědnost politiků za zadlužování naší země, stejně jako povinnost vlády předstoupit před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru v případě, že svojí neodpovědnou rozpočtovou politikou dosáhne veřejného dluhu ve výši 50 % HDP. Takto vykastrovanou a zeslabenou verzí finanční ústavy nám současná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL posílá za rok své existence už několikátý důkaz o tom, že naše dlouhodobě deficitní finance ji vůbec netrápí.

Vláda se tak chová podobně jako v případě rozhodnutí připojit se k tzv. fiskálnímu paktu. Současná vládní koalice i tehdy učinila pouhé líbivé gesto vůči Bruselu, aniž by začala dodržovat jeden z hlavních principů fiskálního paktu, tedy maximální limit strukturálního schodku rozpočtu. Ten naopak současná vláda nezodpovědně zvyšuje i v době růstu naší ekonomiky.

Jan Skopeček, ekonomický expert ODS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…