Slováček (KDU-ČSL): Dokončíme největší projekty v novodobé historii města

31.12.2014 10:47

Stejně peněz na ozdravné pobyty dětí a seniorů, opravy místních komunikací a zvýšení bezpečnosti. Na investice vydá Český Těšín v příštím roce zhruba 47,3 milionů korun. Město bude hospodařit s 347,5 miliony korun. Rozhodli o tom zastupitelé, kteří schválili rozpočet na rok 2015. 

Slováček (KDU-ČSL): Dokončíme největší projekty v novodobé historii města
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL) na oslavách Svátku tří bratří

„Nejvíce peněz půjde právě do investic, školství, zajištění bezpečnosti a podpory sociální péče, kultury a sportu a do běžného chodu města. V nadcházejícím roce dokončíme jedny z největších projektů v novodobé historie města: revitalizaci sídliště  Svibice a další etapu Zahrady dvou břehů. V těchto projektech se počítá se zapojením významných prostředků z evropských a dalších fondů. Kromě toho máme v plánu rozsáhlejší opravy místních komunikací na sídlištích a v okrajových částech města," řekl starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Na ozdravné pobyty dětí tři miliony korun

Mírně se změní program prázdninových, léčebných a ozdravných pobytů pro děti, na které je v rozpočtu vyčleněno celkem 3,1 milionů korun. „Částka zůstává stejná jako v minulých letech, jen chceme více dotovat ozdravné pobyty v tuzemsku. Do Chorvatska vypravíme jen tři turnusy, díky tomu se bude moci více dětí rekreovat v našich horách. Novinkou bude finanční podpora pro organizace působící na zemí města, které organizují letní tábory. Ty poprvé v historii podpoříme částkou 150 korun na den a účastníka při upořádání alespoň týdenního pobytového tábora,“ uvedl místostarosta Stanislav Folwarczny. Podle těchto podmínek se na dotované tábory dostane více dětí, než doposud.

„Jednak tím přispějeme ke zdraví nejmladší populace a současně pomůžeme především vícečlenným rodinám. Aktuálně přijde pobytový tábor na několik tisíc korun a mnozí rodiče na to prostě nemají. Na tuto kapitolu jsme vyčlenili částku 200 tisíc korun, podporu získají pouze občané města a organizace zde působící,“ dodala místostarostka Gabriela Hřebačková s tím, že se jedná o stejnou částku na dítě a den, jako v případě škol v přírodě. „Tuto podporu rovněž zachováváme, zde je však podmínkou nejméně dvanáctidenní pobyt. V této kapitole jsme vyčlenili půl milionu korun,“ upřesnila Hřebačková.

Pokračuje rekonstrukce škol

Město bude pokračovat v modernizaci a snižování energetické náročnosti školních budov (ZŠ Ostravská a MŠ Čáslavská) a hlavní budovy radnice, počítá se s realizaci bezbariérových tras ve městě, opravou mostků, chodníků a silnic. „Protože dokončujeme rozsáhlé projekty zaměřené na revitalizaci centra a sídlišti Svibice, budeme se moci soustředit na další části města,“ slibuje Folwarczny.

Do oprav komunikací dá město 9 milionů korun. Na zeleň pamatuje rozpočet více než 13,8 miliony, odpadové hospodářství přijde městskou pokladnu na 20,5 milionů, úklid a zimní údržba na 4,5 miliony. Dopravní obslužnost města podpoří městská pokladna částkou 6,4 milionů korun.

Na dokončení revitalizace sídliště Svibice půjde v příštím roce z evropských i národních fondů  3,1 milionů korun, město počítá s dalšími penězi na výstavbu parkovacích míst mezi domy. Na údržbu kotelen, jež zásobují teplem většinu bytů ve městě, je pamatována částkou téměř 4 miliony korun.
Městské sociální služby dostanou 7,1 milionů korun, sociální odbor počítá s 713 tisíci korunami na ozdravné pobyty seniorů.

Výpadek z automatů

Městská pokladna bude letos chudší řádově o dvacet milionů – je to výpadek v příjmech v souvislosti s vyhláškou zakazující hrací automaty. Ta začne platit od začátku ledna „Uvědomujeme si negativní dopady gamblerství na společnost a přestože šlo o významnou položku v rozpočtu, rozhodli jsme se ji vzdát. Příjmy z automatů jsou vykoupeny mnohonásobně většími výdaji lidi závislých na hraní, což citelně dopadá na jejich rodiny. Finanční přínos města nemůže vycházet z lidského neštěstí,“ uvedl starosta Vít Slováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tesin.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě