Sobotka (ČSSD): Členství v EU je pro ČR přínosem

03.10.2013 11:36

Prohlášení Václava Klause k vystoupení ČR z Evropské unie není nijak překvapivé, dlouhodobý euroskeptik konečně naplno řekl to, co si myslí a má na to právo.

Sobotka (ČSSD): Členství v EU je pro ČR přínosem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Přitom právě vláda Václava Klause zahájila přípravu ČR na vstup do EU podepsáním tzv. asociační dohody. Názor jednoho občana, byť bývalého prezidenta, na strategickou pozici ČR k evropským zemím, jenž zásadně ovlivňuje zahraniční politiku, ekonomiku a řadu dalších oblastí života všech občanů, je však nepodstatný. Pro vstup do EU se v roce 2003 vyslovilo téměř 3,5 milionu občanů, přes 77 % těch, kteří se do celostátního referenda zapojili. Svobodné rozhodnutí občanů je potřeba respektovat, to je také součást národních svobod.

Členství v unii má přirozeně výhody i nevýhody, konstrukce o ztrátě demokracie, potlačování svobodného rozhodování či národní identity, jsou však za hranou objektivního pohledu. Naprosto přirozenou součástí členství ve společenství, příkladem může být i NATO, je i respektování společných pravidel, nic nedemokratického. Není pravdou, že by se v Bruselu rozhodovalo bez nás, každého rozhodnutí se účastníme a je jen na nás, jak této účasti využijeme.

Členství v EU nám dává historicky nejvyšší možnost ovlivňovat vlastní bezpečnost a rozhodování o našem osudu.

Můžeme uvažovat o vystoupení z Evropské unie, nemůžeme ale vystoupit z Evropy jako takové.  Jsme čistými příjemci evropských peněz, jen v tomto programovém období máme k dispozici 780 miliard korun, to je pro představu 3% HDP ČR ročně. Jsou to peníze na české silnice, české školy, zlepšení životního prostředí a rozvoj regionů v zemi. Díky těmto penězům jsme mohli modernizovat naše hospodářství a zvýšit tak jeho konkurenceschopnost.

Celých 81 % českého exportu totiž směřuje do členských států unie. Díky volnému pohybu pracovní síly je pro české občany podstatně snadnější najít si práci v zahraničí, cestování i zkvalitňování jazykové průpravy.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii