Sobotka (ODS): Evropská unie je superstát, ale do pohody. V krizi selhává

23.09.2015 15:47

Projev na 12. schůzi Senátu dne 23. 9. 2015 v rámci bodu "Návrh usnesení Senátu PČR k aktuálním návrhům Evropské komise na řešení uprchlické krize v EU":

Sobotka (ODS): Evropská unie je superstát, ale do pohody. V krizi selhává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka

Já jsem tady před chvilkou slyšel asi šestkrát, že to máme řešit v klidu, bez emocí atd. Já se přiznám, že když jsem včera sledoval pana ministra Chovance, tak byl v absolutním klidu, ale vevnitř to bublalo, až to nebylo hezké...

Protože to, co včera předvedli ministři vnitra Evropské unie, považuji za obrovský problém, za precedent. Já vím, že jsme si v Lisabonské smlouvě odsouhlasili většinové hlasování atd. Ale rozhodnutí včera přece nebylo o tom, o čem ministři měli jednat. To znamená, o podmínkách, jak řešit ten problém z hlediska bezpečnosti. To bylo politické rozhodnutí, a to přece náleží úplně někomu jinému, a to se mělo odehrávat až dneska.

A to, že kvóty je něco, co se nám nelíbí, a nelíbilo se ani premiérovi a ostatním, to je samozřejmě pravda. Ale nemůžu si pomoct, Evropská unie již řadu let dokazuje, že ona je jako instituce, jako soustátí – a teď já nechci říkat superstát, federace, jak si někteří naivisté myslí, tak Evropská unie je pro období ekonomického růstu a do pohody. V momentě, kdy je krize, Evropská unie selhává. Selhává v plném rozsahu a myslím si, že jsme se vzájemně neposlouchali. A teď myslím spíš kolegy z té západní části, kdy jsme jim říkali mnoho informací. A předpokládám, že pan ministr také hovoří se svými kolegy o našich zkušenostech, které byly. Ať už to bylo 40 let totality, která nás tady ovládá.

Já jsem vždycky o sobě tvrdil, že jsem eurorealista. A věděl jsem o mnoha chybách, které se odehrávají v Evropské unii. Mně dramaticky vadilo pomazánkové máslo a ostatní věci, kterými se Evropská unie zabývá, a neřeší problémy, které se opravdu dotýkají občanů! Ať už jednotlivých států, nebo celé. Tento eurorealista se stal pesimistický eurorealistou...

A proto jsem také včera navečer vydal prohlášení. Přečtu vám ho:

"Rozhodnutí ministrů vnitra o přijetí kvót pro masovou imigraci ukázalo, že Evropská unie ztratila demokratický charakter a menšiny jsou válcované. Pevně věřím, že česká vláda dostojí svým slibům a obrátí se na Evropský soudní dvůr. A ten bude rozhodovat nikoliv politicky, ale podle evropského práva. Evropské unie hned v první velké krizi, které byla vystavena, absolutně selhala, popřela sama sebe a stala se nástrojem moci silných proti menším. Dnešním krokem Evropská unie nakročila do propasti a také všichni víme, že začíná mizet schengenský prostor."

My se teď bavíme o 40 tis. emigrantech, které se budou podle kvót rozdělovat. Evropský parlament odsouhlasil 120 tisíc. Odhady, že se po Evropě pohybuje milion lidí, to je všechno fakt, který musíme mít na zřeteli. Signály o tom, že paní Merkel otevřela náruč, byl spouštěcím mechanismem. Ale o tom už se tady hovořilo.

A já se ptám, kde je příčina? Protože chci-li vyřešit následky, tak musím příčinu. Mně se žádná diktatura nelíbí. Dramaticky nelíbí! Ale obrovské nadšení pro Arabské jaro, to byl přece základ, kdy pokus o export demokracie do zemí, které opravdu nejsou na to připravené, a to nadšení, že budeme jednoho prezidenta (diktátora) odstavovat, to dospělo k tomu, že se tam odehrává občanská válka nejhoršího kalibru. A mně je těch lidí obrovsky líto, ale odhady o tom, kolik je mezi těmi, kteří potřebují humanitární pomoc, kolik je lidí ekonomických, ale kolik je také radikálů, kteří jsou ochotni – a známe to všichni z těch záběrů – konat teroristické věci...

A já si myslím, že Evropská unie selhala v jedné věci. Vždyť snad zpravodajské služby věděly, co se chystá. Vždyť už se to nastartovalo před několika lety. Kde je ochrana vnějších hranic schengenského prostoru? Kde je v podstatě zákonné vymáhání narušení výsostných vod? Co se děje při ilegálním překročení hranic? Vždyť je to trestný čin!

A nemůžeme přece, a já jsem s hrůzou, myslím minulý týden se ve sněmovně na tohle téma diskutovalo, jsem viděl srovnání s tím, co se odehrávalo s emigrační vlnou z České republiky nebo z Maďarska během těch 40 let komunistické diktatury.

To je přece úplně o něčem jiném. A měla nás jedna věc varovat. A tím skončím.

V momentě, kdy se připravovala Lisabonská smlouva, tak se také diskutovalo o tom, že v preambuli by bylo napsáno, že Evropská unie má křesťansko-židovský základ. Bohužel, stromeček v Bruselu loni už nebyl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!